Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Termin ten określa jednak zwyczaje żywieniowe panujące w wielu krajach zlokalizowanych nad Morzem Śródziemnym. Różnią się one między sobą przede wszystkim dominującymi smakami. Tak więc tym jakie w danym regionie wybierane są przyprawy – bardziej ostre czy słodkawe.
Z całym przekonaniem można jednak stwierdzić, że jest to kuchnia lekkostrawna, bogata w białko, witaminy, minerały i składniki odżywcze. Przestrzeganie jej zasad zapobiega powstawaniu szerzącej się w naszych czasach choroby cywilizacyjnej – otyłości.
Więc co jest właściwie najważniejsze w kuchni znad Morza Śródziemnego?
- owoce morza – ryby, krewetki, kraby, homary i inne, są z całą pewnością niezwykle bogatym źródłem białka,
- świeże owoce i warzywa – spożywanie dużych ilości dostarcza witamin i niezbędnych składników do organizmu, tak więc łatwiej zachować zdrowie,
- świeże zioła – stosowanie ich zamiast chemicznych mieszanek przyprawowych również jest znacznie zdrowsze,
- wino – stanowi podstawowy napój po posiłkach, wspomaga i reguluje trawienie, czerwone zawiera żelazo i podnosi poziom czerwonych krwinek, dodatkowo jego umiarkowane spożycie chroni przed rozwojem nowotworów i miażdżycy,
- oliwa z oliwek – wykorzystuje się ją do przygotowywania potraw oraz jako dressing do sałatek.
- W kuchni śródziemnomorskiej mięso odgrywa rolę drugoplanową, jeśli występuje to najczęściej grillowane.
- Z produktów nabiałowych dominują mleka i sery otrzymywane z mleka koziego i owczego
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł