5 trików, które sprawią, że bukiet tulipanów będzie długo piękny

W Polsce w Dzień Kobiet mężczyźni bardzo często obdarowują swoje panie kwiatami. Jednymi z najczęściej kupowanych są tulipany. Te wiosenne kwiaty cieszą oczy wieloma kolorami a przede wszystkim przypominają, że wiosna tuż, tuż…
  Bukiet tulipanów wygląda wspaniale, ale niestety kwiaty te bardzo szybko więdną. Jak się jednak okazuje stosując kilka prostych trików można znacznie wydłużyć czas, kiedy będą one cieszyły nasze oczy swoim pięknem.  
  1. Nadliczbowe liście
Tulipany w bukietach poza kwiatami mają również liście. Jeśli zależy Ci, aby długo stały w wodzie usuń te, znajdujące się najniżej tak, by żadne liście nie były zamoczone w wodzie. W ten sposób zapobiegniesz gniciu liści i zanieczyszczeniu wody w wazonie.  
  1. Ścięte końcówki
Przed włożeniem kwiatów do wazonu przytnij końcówki pod skosem lub delikatnie ponakłuwaj szpilką dolną część łodygi. Ten prosty zabieg sprawi, że rośliny będą pobierały więcej wody, co powstrzyma ich więdnięcie.  
  1. Dodatek do wody
Często zaleca się dodanie do wody w wazonie kostki cukru lub wrzucenie miedzianej monety. Zabiegi te poprawiają przyswajanie wody przez komórki i sprawiają, że tulipany dłużej wyglądają świeżo.  
  1. Niechciane towarzystwo
Tulipany to dość wybredne kwiaty, które nie lubią towarzystwa niektórych roślin. Jeśli znajdą się w jednym wazonie z narcyzami możesz być pewna, że bardzo szybko zwiędną. Podobnie reagują na obecność warzyw i owoców w ich najbliższym otoczeniu.  
  1. Dobre miejsce
Cięte kwiaty nie lubią bardzo niskich, ani zbyt wysokich temperatur. Tulipany nie odbiegają w tym względzie od normy. Aby długo stały w wazonie i pęknie się prezentowały, najlepiej ustawić je w chłodnym i przewiewnym miejscu.   Tulipany to cudowne kwiaty sprawiające przyjemność wszystkim, którzy mogą je oglądać. Dlatego warto zrobić wszystko co możliwe, aby jak najdłużej cieszyły oczy swoim świeżym, wiosennym pięknem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł