Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Rodzaje herbat i ich właściwości
Herbata to gorący napój popularny na całym świecie. Pijana na różne sposoby, z różnymi dodatkami, również jako ice tee czyli mrożona herbata. Istnieje wiele różnych odmian tej rozgrzewającej esencji. To jaką decydujemy się wypić warunkowane jest najczęściej przez smak danego rodzaju herbaty lub opakowanie czy nazwę, bo podobno kupujemy oczami. Może przed kolejnym zakupem warto poznać właściwości poszczególnych odmian i zdecydować, która będzie najlepsza właśnie dla nas?
KLASYCZNA CZARNA HERBATA
Jest to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana herbaty. Jej uprawa odbywa się na bardzo szeroką skalę w Chinach, Indiach oraz Afryce. Obróbka liści herbacianych jest odmienna w różnych regionach jej pochodzenia. W przeważającej większości przypadków są one jednak poddawane więdnięciu, następnie zwijane, przechodzą proces pełnej fermentacji oraz suszenia. D0 podstawowych właściwości czarnej herbaty zalicza się :- Pobudzanie i podnoszenie poziomu koncentracji wynikające z zawartości teiny,
- Obniżanie ciśnienia krwi,
- Zmniejszanie ryzyka zawału serca,
- Ochrona przed tworzeniem się kamienia nazębnego,
- Zmniejszanie ryzyka powstawania zakrzepów krwi,
- Działa rozgrzewająco i bakteriobójczo.
HERBATA BIAŁA
Jest to jedna z najdroższych na świecie odmian herbaty. Wynika to ze specyficznego procesu zbiorów i przygotowywania liści. Są one zbierane w okresie wczesnowiosennym i nierozwiniętych pąków i nie zostaje poddawana procesom fermentacji. Charakteryzuje ją bardzo delikatny i subtelny smak. Do właściwości białej herbaty zalicza się:- Wspomaganie koncentracji,
- Podnoszenie odporności (wysoka zawartość witaminy C),
- Przeciwdziała powstawaniu nowotworów, wynika to z wysokiej zawartości silnych związków antyoksydacyjnych oraz antymutagennych,
- Działanie orzeźwiające i pobudzające (wysoka zawartość kofeiny),
- Opóźnia procesy starzenia się,
- Poprawia krążenie krwi.
HERBATA ZIELONA
Zielona herbata jest napojem bogatym w różnego rodzaju minerały, niezwykle ważne dla naszego zdrowia. W skład jej zielonych liści wchodzi składnik zwany flawonoidom, który działa antyrakowo. Do właściwości zielonej herbaty zalicza się:- Działanie przeciwnowotworowe,
- Spowalnianie procesów starzenia się dzięki zawartości wolnych rodników,
- Wspomaganie odchudzania,
- Wzmacnianie naczyń krwionośnych,
- Obniżanie ciśnienia krwi,
- Ochrona przed próchnicą,
- Przyspieszanie metabolizmu,
- Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia,
- Poprawia koncentrację i pamięć, rozjaśnia umysł,
- Obniża ryzyko miażdżycy i zawału serca, a także ryzyko zakrzepów,
- Ma działanie antyseptyczne, zwalczające wirusy i bakterie,
- Wspomaga procesy trawienia.
CZERWONA HERBATA
Jest to jedna z najdroższych na świecie herbat. Jej produkcja odbywa się głównie w Chinach oraz na Tajwanie. Zawiera liczne związki mineralne, wapń, polifenole, fluor oraz magnez. Do właściwości herbaty czerwonej należą:- Obniżanie poziomu cholesterolu,
- Oczyszczenie organizmu z toksyn,
- Wykazuje silne działanie moczopędne,
- Wspomaga krążenie krwi,
- Wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego,
- Poprawia nastrój,
- Wspomaga koncentrację,
- Działanie odchudzające, redukcja tłuszczu w organizmie.
HERBATY ZIOŁOWE
Stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych ziół aptecznych. Decydując się na zakup mieszanek wysokiej jakości możemy liczyć na identyczne efekty, jednocześnie nie rezygnując ze wspaniałego smaku. Uzupełnienie naszej codziennej diety w odpowiednią herbatę może być sposobem na pozbycie się naszych dolegliwości. Dlatego wybierajmy herbatę dla zdrowia. MartaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rodzaje herbat: Znasz wszystkie?
Czy wiesz, że istnieje wiele różnych rodzajów herbat, które oferują nie tylko różnorodność smaków, ale także różne korzyści zdrowotne? W tym artykule przyjrzymy się głównym rodzajom herbat, abyś mogła odkryć, która z nich najlepiej pasuje do Twoich preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Niebieska herbata - zdrowie w filiżance!
Niebieska herbata, znana również jako herbata oolong, jest napojem o unikalnych właściwościach. Niebieska herbata jest produkowana z tej samej rośliny, Camellia sinensis, co inne rodzaje herbaty, jednak proces produkcji i fermentacji sprawia, że ma ona charakterystyczny smak i aromat.
Herbata świąteczna: Poczuj magię Świąt
Herbata świąteczna to doskonały napój, który doskonale wprowadza nas w atmosferę świąt. Jej aromatyczny smak i ciepło rozgrzewają nasze ciała i dusze w chłodne zimowe dni. W tym artykule podzielimy się przepisem na herbata świąteczną, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci przygotować idealny napój na świąteczny stół.