Jak pozbyć się zgagi?

Zdarza Ci się czuć nieprzyjemne palenie w przełyku? To zgaga. Często towarzyszy zbyt obfitym posiłkom, ale również tłustym i ostrym daniom. Zobacz czego nie jeść, aby zgaga pojawiała się jak najrzadziej.
Czym jest zgaga? Zgaga to popularna nazwa objawów towarzyszących refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Powstaje wówczas, gdy zwieracz zamykający wejście do żołądka z jakiegoś powodu nie domyka się lub przepuszcza treść żołądkową, głównie kwas żołądkowy, do przełyku. Kwaśna treść w przełyku sprawia, że odczuwasz nieprzyjemne pieczenie a nawet ból. Dieta Zgaga najczęściej pojawia się u osób z uszkodzonym zwieraczem, niemniej jednak może pojawić się także u osób całkiem zdrowych. Zbyt obfity posiłek czy ostre danie może spowodować ten nieprzyjemny objaw. Niezależnie jednak czy zgaga pojawia się często czy sporadycznie, żeby jej uniknąć należy stosować zdrową dietę. Aby nie mieć problemów z pieczącym przełykiem należy:
  • jeść małe porcje, ale często – zbyt obfity posiłek rozpycha żołądek, a co z tym idzie może spowodować wypchnięcie kwasów do przełyku;
  • ograniczyć jedzenie na mieście – fast foody są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają substancje szkodliwe takie jak tłuszcze trans czy środki barwiące i konserwujące. Jeśli nie musisz, to nie jedz śmieciowego jedzenia, na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie;
  • zamienić smażone na gotowane – dania gotowane, a zwłaszcza gotowane na parze są o wiele zdrowsze aniżeli te smażone. Zarówno dietetycy jak i lekarze są zgodni, że rezygnacja ze smażenia zmniejszy zgagę ale również wpłynie pozytywnie na cały organizm;
  • zmienić tłuste mięsa i sery na chude – zamiast wieprzowiny czy kaczki włącz do diety kurczaka, a ser żółty zamień na twaróg;
  • ograniczyć alkohol i słodycze, które również podrażniają żołądek.
Stosując się do powyższych zasad nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego palenia w przełyku, ale masz szanse również na stracenie kilku zbędnych kilogramów.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł