Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić domowe rogaliki, muffinki oraz pączki?
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób samodzielnie jeden z najbardziej popularnych słodkich deserów. Poniżej znajdziesz przepisy na rogaliki francuskie, mini pączki oraz przepyszne muffiny!
Francuskie rogaliki z jagodami Składniki: gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone jagody cukier puder jajo kurze kilka łyżek mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do jagód dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy jagody osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia. Mini pączki Składniki: 2 jaja kurze 400 g mąki pszennej 250 g sera ricotta kieliszek alkoholu 40% 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól do smaku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy maleńkie kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem. Muffiny z malinami i białą czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 1/2 szklanki oleju jajo kurze łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody biała czekolada w tabliczce 250 g świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g malin. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!
Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.
Muffiny jajeczne: łatwy przepis na zdrowe przekąski
Muffiny jajeczne są pełne białka i składników odżywczych, a przy tym łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić muffiny jajeczne, jakie mają właściwości zdrowotne, jak je podawać, oraz kilka porad i ciekawostek na temat tego smacznego przysmaku.
Słodka uczta: Rogaliki z kremem pistacjowym
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich wypieków, to na pewno pokochasz rogale z kremem pistacjowym. Te małe, puszyste rogaliki z delikatnym nadzieniem pistacjowym są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź przepis na rogale z kremem pistacjowym.