Jak zrobić prosty w przygotowaniu deser?

Masz ochotę na coś słodkiego? A może chcesz zrobić komuś przyjemność, podając mu własnoręcznie wykonany deser? Poznaj proste w przygotowaniu przepisy, na pyszne słodkości!
Waniliowe muffinki z brzoskwinią i ananasem Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe szklanka jogurtu naturalnego 2 jaja kurze łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki oleju szklanka ananasa szklanka brzoskwini Przygotowanie: Do miski przesypujemy cukier wanilinowy, cukier, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie produkty sypkie. Następnie dodajemy jajka, olej oraz jogurt naturalny i łączymy składniki w taki sposób, aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Muffinki można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać lukrem. Gofry Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżka stołowa proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jaja kurze Przygotowanie: Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (na przykład z dżemem, bitą śmietaną, owocami) lub jeść na sucho. Szyszki Składniki: 200 g margaryny 500 g krówek 200 g ryżu preparowanego łyżka stołowa kakao Przygotowanie: Rozpakowujemy margarynę i przekładamy ją do garnka. Czekamy, aż margaryna się rozpuści i przybierze formę cieczy. Z racji tego, że margaryna będzie bardzo gorąca, delikatnie dodajemy do niej krówki. Co jakiś czas delikatnie mieszamy całość i czekamy do całkowitego rozpuszczenia się krówek. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Po przygotowaniu masy, do garnka wsypujemy ryż preparowany i mieszamy za pomocą łyżki. Pozostawiamy do delikatnego wystygnięcia i formujemy kształt szyszek. Zrobione szyszki przed spożyciem należy wystudzić. Najlepiej jest je włożyć na chwilę do lodówki. Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł