Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Egzotyczne przyprawy, które warto dodać do przetworów
(Aktualizacja: 06 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
W Polsce tradycją jest przygotowywanie przetworów na zimę. Nasze spiżarnie są pełne marynat, dżemów, konfitur czy kompotów. Zazwyczaj robimy je zgodnie z przepisami naszych mam i babć. Może jednak w tym roku dodasz do nich odrobinę egzotycznych przypraw, które nadadzą im nowy niezwykły smak i aromat?
Goździki – to aromatyczna przyprawa, która doskonale sprawdza się zarówno w marynatach jak i w kompotach oraz dżemach. Najlepiej smakują w przetworach z gruszek, agrestu, wiśni, śliwek i dyni. Chili – jeśli lubisz ostre smaki, chili to doskonała przyprawa dla Ciebie. Dodaj niewielki kawałek ostrej papryczki do grzybków lub ogórków marynowanych a nabiorą one niezwykłej pikanterii. Estragon – estragon to ciekawa propozycja dla osób lubiących marynaty. Przyprawa ta świetnie komponuje się z octem, więc warto dodać ją do ogórków konserwowych. Kurkuma – nadaje interesujący smak i ładny kolor wszystkim potrawom, które nią przyprawisz. Doskonale pasuje do marynat z czosnku, papryki czy ogórków. Cynamon – nada przyjemny korzenny smak przetworom, do których go dodasz. Najlepiej pasuje do jabłek, wiśni i gruszek. Imbir – świeży doskonale nadaje się do wytrawnych i słodkich przetworów. Możesz go śmiało dodać np. do dżemu z wiśni, rabarbaru czy bananów. Anyż – gwiazdki anyżowe w słoikach wyglądają bardzo atrakcyjnie. Można go dodać do kompotów owocowych, dżemów a także likierów i nalewek. Ocet balsamiczny – niewielką ilością octu można doprawić przetwory owocowe. Najlepiej komponuje się on z truskawkami, morelami czy czereśniami. Można go wykorzystać również do marynowania marchewki, cebulki czy papryki. Kardamon – jego bardzo silny smak przełamuje owocową słodycz. Jeśli lubisz nowe smaki, spróbuj tego połączenia. Przygotowywanie przetworów na zimę to polska tradycja. Warto jednak eksperymentować i niektóre smaki tradycyjne przełamać egzotycznym dodatkiem. Źródło zdjęcia: pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przyprawy kuchni indyjskiej: Eksploracja smaku!
Indyjska kuchnia jest znana na całym świecie ze swojego niezwykłego smaku i aromatu. Jednym z kluczowych elementów, które nadają potrawom indyjskim charakterystyczny smak, są przyprawy. Te magiczne składniki dodają nie tylko głębi aromatu, ale także tworzą prawdziwą eksplozję smaku w każdym kęsie. W tym artykule dowiesz się więcej o najpopularniejszych przyprawach używanych w indyjskiej kuchni oraz jak są one dodawane do potraw w różnych regionach Indii.
Kumin a kminek - poznaj różnice
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym różnią się kumin a kminek? Choć obie te przyprawy pochodzą z rodziny roślin selerowatych i mają podobne nazwy, to mają zupełnie różne pochodzenie, smak, zapach i zastosowanie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tym dwóm przyprawom i wyjaśnimy, jakie są ich cechy charakterystyczne.
Jak suszyć bazylię?
Czy wiesz, że suszenie bazylii w domu to świetny sposób na zachowanie jej aromatu i smaku przez długi czas? Suszone liście bazylii są idealnym dodatkiem do wielu potraw, a także świetnie sprawdzają się jako przyprawa. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć bazylię w domu i jak ją przechowywać, aby cieszyć się jej świeżością przez długi czas.