Egzotyczne przyprawy, które warto dodać do przetworów

W Polsce tradycją jest przygotowywanie przetworów na zimę. Nasze spiżarnie są pełne marynat, dżemów, konfitur czy kompotów. Zazwyczaj robimy je zgodnie z przepisami naszych mam i babć. Może jednak w tym roku dodasz do nich odrobinę egzotycznych przypraw, które nadadzą im nowy niezwykły smak i aromat?
Goździki – to aromatyczna przyprawa, która doskonale sprawdza się zarówno w marynatach jak i w kompotach oraz dżemach. Najlepiej smakują w przetworach z gruszek, agrestu, wiśni, śliwek i dyni. Chili – jeśli lubisz ostre smaki, chili to doskonała przyprawa dla Ciebie. Dodaj niewielki kawałek ostrej papryczki do grzybków lub ogórków marynowanych a nabiorą one niezwykłej pikanterii. Estragon – estragon to ciekawa propozycja dla osób lubiących marynaty. Przyprawa ta świetnie komponuje się z octem, więc warto dodać ją do ogórków konserwowych. Kurkuma – nadaje interesujący smak i ładny kolor wszystkim potrawom, które nią przyprawisz. Doskonale pasuje do marynat z czosnku, papryki czy ogórków. Cynamon – nada przyjemny korzenny smak przetworom, do których go dodasz. Najlepiej pasuje do jabłek, wiśni i gruszek. Imbir – świeży doskonale nadaje się do wytrawnych i słodkich przetworów. Możesz go śmiało dodać np. do dżemu z wiśni, rabarbaru czy bananów. Anyż – gwiazdki anyżowe w słoikach wyglądają bardzo atrakcyjnie. Można go dodać do kompotów owocowych, dżemów a także likierów i nalewek. Ocet balsamiczny – niewielką ilością octu można doprawić przetwory owocowe. Najlepiej komponuje się on z truskawkami, morelami czy czereśniami. Można go wykorzystać również do marynowania marchewki, cebulki czy papryki. Kardamon – jego bardzo silny smak przełamuje owocową słodycz. Jeśli lubisz nowe smaki, spróbuj tego połączenia. Przygotowywanie przetworów na zimę to polska tradycja. Warto jednak eksperymentować i niektóre smaki tradycyjne przełamać egzotycznym dodatkiem.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł