Deska pełna serów

Deska serów zaczyna podbijać serca Polaków. Stanowi doskonałą przekąskę na spotkaniach towarzyskich, albo efektowny i szybki poczęstunek dla bliskiej osoby. Zobacz, co należy wiedzieć, aby Twoja deska serów podbiła serce każdego gościa.
Deska serów – co to jest i skąd pochodzi? Jednymi z największych miłośników serów są Francuzi i to właśnie z ich kraju pochodzi deska serów. Deska serów, jak sama nazwa mówi, jest to kilka rodzajów serów ułożonych na drewnianej desce. We Francji podaje się je po głównym daniu, a przed deserem. Każdy z gości siedzących przy stole może wybrać sobie dowolny ser i go spróbować. Jest to ciekawa przekąska, a zarazem bardzo efektowna i prosta, dlatego podbiła serca milionów ludzi na świecie. Ważna jest różnorodność Jeśli zamierzasz przygotować deskę serów jako poczęstunek dla swoich gości powinnaś zadbać przede wszystkim o różnorodność. Zaleca się, aby na stole pojawiło się 3-6 gatunków sera. Najlepiej jeśli to będą sery jak najbardziej różnorodne – pleśniowe, żółte, miękkie i twarde. Odpowiednie kawałki Sery podawane na desce muszą być odpowiednio pokrojone. Goście często sięgają po nie rękoma albo widelcem, stąd też dobrze jest przygotować sery w taki sposób, aby łatwo można je było zjeść. Z zasady sery miękkie kroi się w trójkąty, sery twardsze w kostkę, a bardzo twarde można umieścić na desce w dużym kawałku i podać obok nóż do łupania. Odpowiednie ułożenie W podawaniu deski serów bardzo ważne jest ich ułożenie. Sery mają różny smak i aromat, dlatego należy układać je w taki sposób, aby nie mieszały się ze sobą. Najlepiej klaść poszczególne gatunki obok siebie, ale z zachowaniem niewielkiej przerwy, w taki sposób, by kawałki serów nie stykały się. Dodatki Poza serami na desce mogą znaleźć się również inne produkty, które ją ozdobią i nieco urozmaicą. Często można tam spotkać owoce i warzywa takie jak np. winogrona czy pomidorki koktajlowe. Obok deski podawane jest także pieczywo oraz dodatki np. miód. Deska serów to ciekawa propozycja dla osób przygotowujących spotkanie towarzyskie. Sprawdzi się jako jeden z elementów stołu szwedzkiego np. na prywatce. Połączenie pięknie udekorowanego stołu, deski serów i wina to także idealny przepis na romantyczny posiłek we dwoje.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł