Jakie śliwki wybrać do ciasta?

Jakie śliwki wybrać do ciasta?

Wrzesień to czas zbierania śliwek. W domach smaży się powidła i piecze pyszne ciasta ze śliwkami. Zobacz jakie owoce najlepiej wybrać do pieczenia ciasta, jak je przechowywać i w jaki sposób wykorzystać.
Reklama
Śliwki do ciasta Do ciast pieczonych w domach najlepiej nadają się dojrzale węgierki. Ten gatunek śliwek ma piękny kolor, słodki smak i niesamowity aromat, który wspaniale pasuje do śliwkowych wypieków. Jednakże szukając odpowiednich owoców do swojego ciasta zwróć uwagę nie tylko na kolor owoców ale również na ich twardość. Do ciast najlepiej nadają się twarde śliwki, ponieważ podczas pieczenia nie stracą swojego kształtu i koloru. Dojrzale węgierki na powidła i nie tylko Dojrzale węgierki, które w dotyku są już miękkie, a skórka wokół ogonka zaczyna się marszczyć, są najsłodsze ze wszystkich. Właśnie takie owoce najlepiej nadają się na powidła, ale nie jest to jedyny sposób ich wykorzystania. Jeśli marzy Ci się ciasto z nietypową polewą to dojrzale węgierki są do tego idealne. Umyj je, wypestkuj a następnie podsmaż jak powidła. Płynną masą posmaruj ciepłe jeszcze ciasto np. babkę. Podsmażone śliwki stworzą na cieście smaczną i bardzo efektowną powlokę.
Reklama
Śliwki na zimowe przysmaki Węgierki można wykorzystywać do pieczenia ciast nie tylko na początku jesieni, kiedy dojrzewają. Pyszne są również wypieki, do których dodaje się powidła lub dżemy śliwkowe. Powinnaś też wiedzieć, że węgierki to idealne owoce do mrożenia. Wybierz owoce dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Następnie dokładnie je umyj, osusz i włóż do pojemnika lub woreczka, a następnie zamroź. Tak przygotowane owoce możesz wykorzystywać przez cały rok. Jeśli masz ochotę np. na knedle, wówczas śliwki najpierw rozmroź. Jeśli chcesz zrobić ciasto owocowe, możesz wykorzystać owoce bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Śliwki, a zwłaszcza bardzo lubiane przez Polaków, węgierki są doskonałą przekąską jedzone na surowo. Warto jednak korzystać z ich smaku i aromatu piekąc ciasta czy robiąc przetwory na zimę. Kiedy za oknami śnieg, miło jest poczuć płynącą z piekarnika woń ciasta ze śliwkami, które przypomina pierwsze dni jesieni.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama