Jakie śliwki wybrać do ciasta?
Wrzesień to czas zbierania śliwek. W domach smaży się powidła i piecze pyszne ciasta ze śliwkami. Zobacz jakie owoce najlepiej wybrać do pieczenia ciasta, jak je przechowywać i w jaki sposób wykorzystać.
Reklama
Śliwki do ciasta
Do ciast pieczonych w domach najlepiej nadają się dojrzale węgierki. Ten gatunek śliwek ma piękny kolor, słodki smak i niesamowity aromat, który wspaniale pasuje do śliwkowych wypieków. Jednakże szukając odpowiednich owoców do swojego ciasta zwróć uwagę nie tylko na kolor owoców ale również na ich twardość. Do ciast najlepiej nadają się twarde śliwki, ponieważ podczas pieczenia nie stracą swojego kształtu i koloru.
Dojrzale węgierki na powidła i nie tylko
Dojrzale węgierki, które w dotyku są już miękkie, a skórka wokół ogonka zaczyna się marszczyć, są najsłodsze ze wszystkich. Właśnie takie owoce najlepiej nadają się na powidła, ale nie jest to jedyny sposób ich wykorzystania. Jeśli marzy Ci się ciasto z nietypową polewą to dojrzale węgierki są do tego idealne. Umyj je, wypestkuj a następnie podsmaż jak powidła. Płynną masą posmaruj ciepłe jeszcze ciasto np. babkę. Podsmażone śliwki stworzą na cieście smaczną i bardzo efektowną powlokę.
Śliwki na zimowe przysmaki
Węgierki można wykorzystywać do pieczenia ciast nie tylko na początku jesieni, kiedy dojrzewają. Pyszne są również wypieki, do których dodaje się powidła lub dżemy śliwkowe. Powinnaś też wiedzieć, że węgierki to idealne owoce do mrożenia. Wybierz owoce dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Następnie dokładnie je umyj, osusz i włóż do pojemnika lub woreczka, a następnie zamroź. Tak przygotowane owoce możesz wykorzystywać przez cały rok. Jeśli masz ochotę np. na knedle, wówczas śliwki najpierw rozmroź. Jeśli chcesz zrobić ciasto owocowe, możesz wykorzystać owoce bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.
Śliwki, a zwłaszcza bardzo lubiane przez Polaków, węgierki są doskonałą przekąską jedzone na surowo. Warto jednak korzystać z ich smaku i aromatu piekąc ciasta czy robiąc przetwory na zimę. Kiedy za oknami śnieg, miło jest poczuć płynącą z piekarnika woń ciasta ze śliwkami, które przypomina pierwsze dni jesieni.
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl