Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepisy na pyszne, pachnące ciasta na jesienne dni
Szukasz przepisu na pyszne, pachnące ciasto, które poprawi Ci nastrój podczas jesiennych dni? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów!
Ciasto orzechowe z galaretką Składniki: Na ciasto: 200 g zmielonych ulubionych orzechów 8 białek z kurzych jaj 4 żółtka z kurzych jaj 100 g wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej Na masę: 5 żółtek z kurzych jaj 2 budynie waniliowe bez cukru sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g prawdziwego masła 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej Do przekładania i dekoracji: ¼ szklanki spirytusu 2 paczki delicji pomarańczowych ¼ szklanki mocnej, zimnej kawy brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką. Ciasto czekoladowe Składniki: szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jaja kurze 200 ml oleju rzepakowego ( lub innego ) 1/2 kg cukru 1/2 szklanki sypkiego kakao łyżka stołowa sody cukier wanilinowy Składniki: Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę. Ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 300 ml oleju rzepakowego 1/2 kg marchwi 5 jajek łyżka proszku do pieczenia łyżka sody cynamon do smaku kilka łyżek suszonej żurawiny kilka łyżek migdałów Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Kultowy jabłecznik z kruszonką siostry. Ten przepis jest bezbłędny
Jabłecznik z kruszonką to jedno z tych ciast, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i rodziną. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na kultowego jabłecznika, który pochodzi od naszej ukochanej siostry. Zapewniamy, że ten przepis jest bezbłędny i zawsze wychodzi pyszny!
Jak rozmrozić ciasta? Oto trik cukierniczki
Odpowiednie rozmrażanie ciast ma ogromny wpływ na ich jakość, strukturę i smak. W tym artykule przedstawimy wyjątkowy trik prosto od cukierniczki, który pomoże w idealnym rozmrażaniu ciast, zachowując ich świeżość i konsystencję.