Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dlaczego warto jeść błonnik i w jakich produktach go szukać?
Błonnik nie ulega trawieniu. Ma pochodzenie roślinne, przez co jest zdrowy i pożywny. Dlaczego warto go jeść? Ponieważ doskonale dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ostatnimi czasy często obciążamy go poprzez spożywanie niezdrowego jedzenia oraz zbyt dużej jego ilości. Błonnik pokarmowy jest niewiarygodnie sycący i co ważne, przyspiesza proces trawienia oraz oczyszcza nasze jelita z niestrawionych resztek pożywienia. Według specjalistów, powinno spożywać się około 30-40 gram błonnika dziennie. Chcesz wprowadzić go do swojego jadłospisu, ale nie wiesz, w jakim produktach go szukać? Już podpowiadamy!
Miąższ kokosa Miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika - nawet do 20 g w 100 g miąższu. Świeży miąższ można zastąpić wiórkami kokosowymi. Warto dodawać je do codziennych posiłków. Kokos zawiera witaminy B, C i E, a także wapń i żelazo. Niezawodne migdały Regularne jedzenie migdałów wpływa korzystnie na nasze zdrowie, skórę i paznokcie. Migdały dbają też o układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają pamięć. W kilogramie migdałów znajdziemy około 130 gram błonnika pokarmowego. Warzywa - rośliny strączkowe 3% - tyle wynosi zawartość błonnika pokarmowego w warzywach. Zdecydowanym liderem są rośliny strączkowe! Polecany jest bób, ciecierzyca, fasola, fasolka szparagowa, groch czy soczewica. Śliwki suszone Na kilogram suszonych śliwek przypada aż 150 gram błonnika pokarmowego! Śliwki dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza. Podobnie jak produkty pełnoziarniste, usprawnią proces trawienia i regularnego wydalania strawionych pokarmów. Produkty pełnoziarniste Robiąc zakupy, spójrz przychylnym okiem na produkty pełnoziarniste. Są one prawdziwą skarbnicą błonnika! Najbardziej liczne wskaźniki błonnika mają otręby pszenne, które zawierają go aż 40 g na 100 g otrębów. Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g. Płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g Płatki owsiane około 7 g Płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Otręby - superfood w Twojej kuchni
Otręby są często niedocenianym, ale niezwykle wartościowym składnikiem diety. Stanowią one bogate źródło błonnika pokarmowego oraz posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto włączyć otręby do swojej codziennej diety, jakie są najpopularniejsze rodzaje otrębów oraz kto powinien je spożywać.
Koper włoski - znasz jego moc?
Koper włoski, znany również jako fenkuł (Foeniculum vulgare), to warzywo o niezwykłych właściwościach smakowych i leczniczych. Jego zgrubiałe bulwy, delikatne liście i aromatyczne nasiona znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, a także w medycynie naturalnej. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach kopru włoskiego oraz jak efektywnie go wykorzystać w codziennym życiu.
Morwa biała - właściwości i korzyści dla zdrowia
Wiesz, że morwa biała to niezwykle wartościowy owoc, który może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie? Wiele osób kojarzy morwę białą głównie z łagodzeniem objawów cukrzycy, jednak jej właściwości sięgają znacznie dalej. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto regularnie sięgać po morwę białą i w jakiej postaci najlepiej ją spożywać.