Czy miód jest dobrym dodatkiem do ciasta?

Ciasta z dodatkiem miodu są smaczne, słodkie i chętnie je jemy. Zobacz co powinnaś wiedzieć zanim znów upieczesz piernik lub miodownik.
Miód zamiast cukru Dodając miód można osłodzić nie tylko piernik czy miodownik, ale właściwie każde ciasto. Zamieniając część cukru na miód zyskasz nieco inny smak i aromat wypieku. Miodem możesz zastąpić cukier w prawie wszystkich ciastach. Wyjątkiem jest biszkopt, który z jego dodatkiem  może się nie udać, oraz beza – stanie się kleista. Musisz jednak pamiętać, że miód jest równie kaloryczny co cukier, więc raczej nie odchudzisz przy jego pomocy ciasta. Jaki miód dodać do ciasta? Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Wybierając miód o delikatnym smaku i aromacie, będzie on niemal niewyczuwalny. Natomiast jeśli wybierzesz miód ostrzejszy ciasto nabierze wyrazistego smaku. Powinnaś też pamiętać, że po dodaniu ciemnego miodu ciasto może zmienić nieco kolor. Płyny czy krystaliczny? To pytanie pojawia się bardzo często. Oczywiście do wszelkich wypieków należy dodać miód płynny. Jeśli jednak masz w domu tylko słoik z miodem scukrzonym, nie martw się, możesz szybko go przywrócić do płynnej postaci. Wystarczy, że przełożysz gęsty miód do miseczki i podgrzejesz w kąpieli wodnej. Do podgrzewanego miodu możesz dodać także mleko lub masło. Właściwości miodu Złą wiadomością jest ta, że miód dodawany do ciasta traci wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Już w temperaturze 40 stopni składniki mające wpływ na nasz organizm stają się nieaktywne. Stąd też przemycanie miodu w cieście dla zdrowia nie ma zupełnie sensu. Jeśli zależy Ci, aby członkowie Twojej rodziny korzystali z uodparniających właściwości miodu lepiej dodawaj go do chłodnych deserów albo letnich napojów i potraw.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł