Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na pyszne omletowe muffiny
Chyba każdy zna te cztery główne składniki, którymi są szynka, cebula, ser i jajka. Rezultatem ich wykorzystywania zazwyczaj są klasyczne omlety. Dziś Wam podpowiemy, jak zrobić nietuzinkowe mini omleciki, które okażą się być wspaniałą przekąską na podróż, do pracy czy do delektowania się nią w domowym zaciszu. Gwarantujemy także, że kupisz nimi swoje dziecko!
Składniki:
- odrobina masła do smarowania foremek na muffiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- tarty żółty ser
- 100 ml mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 jajek kurzych
- sól i pieprz
- Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
- Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na muffiny, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
- Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
- Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
- Następnie umieść swoje omletowe muffiny na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
- Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Muffiny jajeczne: łatwy przepis na zdrowe przekąski
Muffiny jajeczne są pełne białka i składników odżywczych, a przy tym łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić muffiny jajeczne, jakie mają właściwości zdrowotne, jak je podawać, oraz kilka porad i ciekawostek na temat tego smacznego przysmaku.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.