Przepis na pyszne omletowe muffiny

Chyba każdy zna te cztery główne składniki, którymi są szynka, cebula, ser i jajka. Rezultatem ich wykorzystywania zazwyczaj są klasyczne omlety. Dziś Wam podpowiemy, jak zrobić nietuzinkowe mini omleciki, które okażą się być wspaniałą przekąską na podróż, do pracy czy do delektowania się nią w domowym zaciszu. Gwarantujemy także, że kupisz nimi swoje dziecko!
Składniki:
  • odrobina masła do smarowania foremek na muffiny
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
  • tarty żółty ser
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek kurzych
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
  2. Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na muffiny, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
  3. Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
  4. Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
  6. Następnie umieść swoje omletowe muffiny na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
  7. Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.
Smacznego! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł