Przepis na słodkie ziemniaki w aromatycznej odsłonie

Jeśli nie masz pomysłu na dania, które możesz serwować podczas jesiennych i zimowych dni, koniecznie wykorzystaj poniższy przepis! Wybierz się do sklepu, kup słodkie ziemniaki (bataty) i zacznij kolejną kulinarną przygodę w swojej kuchni. Zobacz, jakie składniki będą jeszcze niezbędne i do dzieła!
Składniki: słodkie ziemniaki (ilość uzależniona od wielkości batatów i ilości nadzienia) 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski za 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy z oliwek awokado 1/2 limonki 60 g startego sera (mozzarella i cheddar) 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 łyżeczki zmielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 55 g czerwonej fasoli 30 g świeżej kolendry Przygotowanie:
  1. Przekrój bataty na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
  4. Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
  5. Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków, wymieszaj z przygotowanym na patelni farszem i napełnij te łódeczki. Górę posyp startym na tarce serem.
  6. Następnie włóż bataty do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
  7. Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł