Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Czy należy myć mięso przed gotowaniem?
Mycie mięsa przed gotowaniem, wydaje nam się naturalną czynnością. A jednak jest to błąd! Tym bardziej nie należy namaczać mięsa w wodzie.
Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Odpowiedź brzmi: nie. Zwłaszcza nie należy myć surowego mięsa drobiowego, jest ono bowiem szczególnie narażone na zakażenie bakteriami chorobotwórczymi. Giną one naturalnie w temperaturze powyżej 70 stopni Celsiusza. Jeśli więc umyjesz mięso, zwiększysz prawdopodobieństwo, że bakterie przeniesiesz na blat, zlew i kran, a z nich z kolei na swoje ciało czy ubranie. Tym bardziej nie należy moczyć mięsa w wodzie, bo w niej bakterie szybciej się rozmnażają. Co więc należy zrobić? Jeśli chcesz wytrzeć mięso z krwi, użyj do tego ręczników papierowych. Pamiętaj też o dokładnym umyciu rąk w gorącej wodzie i z mydłem, gdy już skończysz pracę. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Filet z kurczaka zapiekany w piekarniku - szybki i smaczny
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak przygotować pyszny i zdrowy obiad w krótkim czasie? Filet z kurczaka zapiekany w piekarniku to idealne rozwiązanie! To proste danie, które można przygotować w zaledwie kilka kroków, a efekt smakowy jest niesamowity. W tej artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na filet z kurczaka zapiekanego w piekarniku, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Gęś pieczona - przepis na tradycyjne danie
Jeśli szukasz wyjątkowego dania na specjalną okazję, gęś pieczona będzie idealnym wyborem. To tradycyjne danie, które zachwyci Twoich gości swoim bogatym smakiem i aromatem. W tym artykule podzielimy się przepisem na pyszną gęś pieczoną, podpowiem jak ją podać oraz udzielimy kilku porad, które sprawią, że Twoje danie będzie jeszcze smaczniejsze.