Czy należy myć mięso przed gotowaniem?

Mycie mięsa przed gotowaniem, wydaje nam się naturalną czynnością. A jednak jest to błąd! Tym bardziej nie należy namaczać mięsa w wodzie.
Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Odpowiedź brzmi: nie. Zwłaszcza nie należy myć surowego mięsa drobiowego, jest ono bowiem szczególnie narażone na zakażenie bakteriami chorobotwórczymi. Giną one naturalnie w temperaturze powyżej 70 stopni Celsiusza. Jeśli więc umyjesz mięso, zwiększysz prawdopodobieństwo, że bakterie przeniesiesz na blat, zlew i kran, a z nich z kolei na swoje ciało czy ubranie. Tym bardziej nie należy moczyć mięsa w wodzie, bo w niej bakterie szybciej się rozmnażają. Co więc należy zrobić? Jeśli chcesz wytrzeć mięso z krwi, użyj do tego ręczników papierowych. Pamiętaj też o dokładnym umyciu rąk w gorącej wodzie i z mydłem, gdy już skończysz pracę. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł