Pomysł na słodko-słony deser

Poznaj jeden z przepisów na deser, który pokochają dosłownie wszyscy! Jeśli uwielbiasz przygotowywać lub jeść różnego rodzaju słodkości, postaw na czekoladową tartę ze słonym karmelem!
Składniki Spód ciasta:
  • 160 g mąki
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 110g prawdziwego masła
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
  • 300 g cukru
  • 100 ml wody
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • szczypta grubej soli morskiej
Przygotowanie
    1. Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
    2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
    3. W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
    4. Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł