Pomysły na domowe sosy do potraw

Sos wiosenny
Składniki: szklanka majonezu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 posiekanych grzybków marynowanych posiekany ząbek czosnku posiekana natka pietruszki posiekany koperek posiekany szczypior utarte 4 główki rzodkiewki sól i pieprz Przygotowanie: Majonez łączymy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone składniki sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sos chrzanowy z winem Składniki: duży korzeń chrzanu 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki słodkiej kremowej śmietanki łyżka soku wiśniowego łyżka soku z czerwonych porzeczek łyżka łagodnej musztardy łyżeczka cukru pudru sól sok z cytryny Przygotowanie: Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy chrzan ostygnie, przekładamy go do naczynia i dodajemy wino, śmietankę, soki, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól. Wszystkie składniki mieszamy w sposób dynamiczny, aż uzyskamy gładką konsystencję. Sos tatarski Składniki: szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany łyżka drobno posiekanych grzybków marynowanych 2 średniej wielkości ogórki konserwowe świeży ogórek średnia cebulka łyżka musztardy łyżeczka cukru pudru kawałek ostrej marynowanej papryczki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Cebulkę siekamy bardzo dobro, po czym parzymy wrzątkiem. Po odsączeniu wody, przekładamy ją do naczynia. Następnie drobno siekamy ogórki. Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy wszystkie posiekane składniki. Doprawiamy musztardą, cukrem pudrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną papryczką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł