Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pomysły na domowe sosy do potraw
Sos wiosenny
Składniki: szklanka majonezu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 posiekanych grzybków marynowanych posiekany ząbek czosnku posiekana natka pietruszki posiekany koperek posiekany szczypior utarte 4 główki rzodkiewki sól i pieprz Przygotowanie: Majonez łączymy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone składniki sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sos chrzanowy z winem Składniki: duży korzeń chrzanu 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki słodkiej kremowej śmietanki łyżka soku wiśniowego łyżka soku z czerwonych porzeczek łyżka łagodnej musztardy łyżeczka cukru pudru sól sok z cytryny Przygotowanie: Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy chrzan ostygnie, przekładamy go do naczynia i dodajemy wino, śmietankę, soki, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól. Wszystkie składniki mieszamy w sposób dynamiczny, aż uzyskamy gładką konsystencję. Sos tatarski Składniki: szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany łyżka drobno posiekanych grzybków marynowanych 2 średniej wielkości ogórki konserwowe świeży ogórek średnia cebulka łyżka musztardy łyżeczka cukru pudru kawałek ostrej marynowanej papryczki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Cebulkę siekamy bardzo dobro, po czym parzymy wrzątkiem. Po odsączeniu wody, przekładamy ją do naczynia. Następnie drobno siekamy ogórki. Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy wszystkie posiekane składniki. Doprawiamy musztardą, cukrem pudrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną papryczką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Tak szybko zrobisz sos vinaigrette. Idealny do sałatek
Sos vinaigrette to klasyka w świecie sałatek. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowego smaku świeżym warzywom. To doskonałe połączenie octu, oliwy, musztardy i przypraw. Przygotuj go w zaledwie kilka minut i podkreśl smak swoich sałat. Oto szybki przepis na ten aromatyczny sos.
Sos dyniowy w roli głównej
Czy kiedykolwiek próbowałaś sosu dyniowego? Jeśli nie, to przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę! Sos dyniowy to wyjątkowe danie, które idealnie komponuje się z różnymi potrawami. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten smaczny sos, jak go podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących jego przygotowania.