Czym zastąpić papier do pieczenia? 6 równie skutecznych zamienników

Papier do pieczenia służy do tego, by łatwiej wyjąć gotowe ciasto z foremki - zapobiega rozrywaniu i kruszeniu się ciasta. Co jednak zrobić, gdy się skończy? Zobacz, czym zastąpić papier do pieczenia.
Papier do pieczenia jest niezbędny w każdej kuchni? Niewątpliwie bardzo ułatwia pieczenie, ale możesz sobie poradzić też bez niego. Oto zamienniki papieru do pieczenia!
  1. Papier śniadaniowy i masło/margaryna. Wyłóż papierem śniadaniowym foremkę i posmaruj masłem.
  2. Folia aluminiowa. Wyłóż nią foremkę (błyszcząca strona niech otula ciasto - ta strona lepiej zatrzymuje ciepło).
  3. Masło i bułka tarta. Posmaruj foremkę do ciasta masłem i posyp bułką tartą.
  4. Masło. Jeśli nie masz bułki tartej, wystarczy posmarować blachę lub formę samym masłem.
  5. Opakowania po margarynie. Zużyte opakowania połóż na foremkę.
  6. Pergamin i olej. Blachę wyłóż pergaminem i rozprowadź na nim olej pędzelkiem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł