Przepis na domową, aromatyczną szarlotkę

Ciasto z jabłkami należy do Twoich ulubionych? W takim razie musisz wypróbować ten przepis!
Składniki:
  • 2 - 3 duże jabłka
  • 100 ml mleka
  • 2 jaja kurze
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 220 g mąki
  • garść żurawiny
  • proszek do pieczenia
Przygotowanie: Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwa, cukier, mąka, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł