Przepis na aromatyczną tartę paprykową

Kuchnia Piątek, 13 października 2017
Oceń:
4 / 24 głosów
Przepis na aromatyczną tartę paprykową

Jeśli chciałabyś zjeść pyszny lunch lub obiad, wypróbuj przepis na przepyszną tartę z papryką. Wykonasz ją bez żadnych komplikacji w nie więcej niż godzinę. Podziel się nią ze swoimi najbliższymi!

Składniki na ciasto:

  • 100 g prawdziwego masła
  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • sól do smaku
  • odrobina wody - około 3 łyżek stołowych
Składniki na nadzienie:
  • 2 papryki w dowolnych kolorach
  • 250 g śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jaja kurze
  • 2 białka pozostałe z ciasta
  • papryka słodka do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do smaku
Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z solą i dodajemy masło oraz żółtka. Mieszamy całość i zagniatamy ciasto, w międzyczasie dolewając wodę. Ciasto należy schłodzić, dlatego w tym celu wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Chwilę później sięgamy po tartownicę i wykładamy ją naszym ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyłożoną tartownicę na 15 - 20 minut. Kiedy nasze ciasto dochodzi w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jajka i białka ze śmietaną oraz serem żółtym. Doprawiamy do smaku, wedle uznania, słodką papryką, solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Paprykę kroimy w paski. Kiedy już wyjmiemy nasze ciasto, układamy na nim paprykę i zalewamy naszym nadzieniem. Całość ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i trzymamy około 35 minut.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com