Napoje na zimne dni - poznaj pyszne przepisy na rozgrzewające herbaty oraz inne napoje idealne na słotę i przeziębienie
CIEKAWOSTKA
Imbirowa herbata to również dobry pomysł dla tych, którzy z różnych powodów borykają się z uporczywymi mdłościami. Dla np. kobiety ciężarnej, najlepiej przygotować ją na bazie herbaty owocowej lub słabej zielonej.
Herbata z kardamonem, pomarańczą i goździkami Wzorem klasycznych grzańców, ale tym razem bezalkoholowo. Zaparz czarną albo owocową herbatę i od razu dodaj do niej 2-3 plastry wyszorowanej wcześniej i ponadziewanej goździkami pomarańczy. Łyżeczką ugnieć kilkukrotnie owoce w herbacie, dodaj odrobinę miodu, zamieszaj. Z wierzchu posyp dużą szczyptą sproszkowanego kardamonu. Wygląda pięknie i smakuje pysznie! Herbata z malinową konfiturą i cytryną Przygotuj domowy sok malinowy oraz malinową konfiturę – najlepiej taką gdzie są kawałki owoców. Zaparz herbatę w dzbanuszku – czarną, owocową albo zieloną. Do wysokiej szklanki włóż 2-3 solidne łyżeczki konfitury oraz ok. 50 ml soku, zalej wszystko herbatą. Dodaj jeszcze 1-2 plasterki wyszorowanej cytryny. Rozgrzewający napój można przygotować na bazie różnych rodzajów herbaty, można wybrać swoją ulubioną lub spróbować czegoś zupełnie nowego, odkrywając nieznane smaki. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele różnych propozycji lub skorzystać z oferty dostępnej online np. na https://www.doz.pl/apteka/k139-Ziola_i_herbatyCIEKAWOSTKA
Malinowa herbata w podanej wyżej postaci to dosyć spora dawka kalorii. Sprawdzi się także w przypadku osób, które próbują nieco przybrać na swojej masie ciała.
Herbata z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami Zaparz herbatę – czarną, owocową albo zieloną. Dorodne, czerwone jabłko pokrój w ósemki. Do wysokiej szklanki przelej herbatę, wrzuć dwa kawałki jabłka, dwie małe laseczki cynamonu oraz kilka większych rodzynek. Herbatę posłodź odrobiną miodu. Odczekaj chwilę przed podaniem, aż smaki i aromaty się przegryzą, a rodzynki nieco rozpulchnią. Rozgrzewająca herbata z mlekiem – nasza polska bawarka Herbata z mlekiem trafiła do Europy prawdopodobnie w XVIII wieku. Podawano ją z dodatkiem alkoholu – arakiem albo czerwonym winem. Smak wykańczano miodem albo rumiankiem lub kwiatami lipy. Obecnie, taki sposób podania herbaty funkcjonuje w wielu krajach. W Polsce nazywamy ją bawarką. Zwykle zaparza się herbatę, a następnie uzupełnią ją mlekiem (ok. 1/3 całości). Istnieje też wiele smakowitych modyfikacji napoju – np. dodatek cynamonu czy rozgrzewającego alkoholu takiego jak brandy czy rum. Przygotowując bawarkę należy pamiętać, że samo mleko jest już słodkie, dlatego z dosładzaniem trzeba uważać.CIEKAWOSTKA W Polsce przyjęło się uważać, że bawarka to napój kobiet karmiących piersią – rzekomo miała wspomagać laktację. Niestety, jest to mit – nie istnieją żadne dowody naukowe, które potwierdzałyby prawdziwość tej teorii.
Inne rozgrzewające napoje – kawa, czekolada i mleko Jeśli dysponujemy dłuższą chwilą, zamiast herbaty możemy pokusić się o przygotowanie innych rozgrzewających napojów. Bonus? Większość z nich to także doskonały deser! Kawa z chili i czekoladą Choć dostarcza mnóstwa kalorii, wyrzuty sumienia odejdą nam zaraz po pierwszym łyku. Jest przepyszna! W 50 ml słodkiej śmietanki, w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, stop 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Dodaj 1-2 szczypty proszkowanej ostrej papryki chili i zalej wszystko świeżo zaparzoną kawą. Całość odrobinę dosłodź i jeśli szalejesz już maksymalnie – udekoruj bitą śmietaną i stopioną czekoladą. Gorzka czekolada z malinami i imbirem W kąpieli wodnej, na małym ogniu, stop około połowy tabliczki gorzkiej czekolady. Gdy będzie już płynna, porządnie, tak aby nie zostały żadne grudki, rozrób ją z mlekiem 2-3,2% i łyżeczką miodu. Dobrym pomysłem jest zmiksowanie wszystkiego. Do przeźroczystego kubka włóż następnie 3-4 łyżeczki konfitury malinowej, najlepiej takiej z kawałkami owoców, zalej gorącą czekoladą. Wierzch napoju posyp sproszkowanym imbirem oraz dobrze pokruszonymi wcześniej kilkoma orzechami włoskimi.CIEKAWOSTKA Wypróbuj też innych połączeń czekolady z owocami. Sięgnij po konfiturę z żurawiny, truskawek, brzoskwiń, borówek albo śliwek. Wierzch możesz posypać też płatkami migdałowymi albo mieszanką bakalii.
Mleko z kurkumą – złote mleko Swoją nazwę – złote mleko – napój zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Przysmak ten fantastycznie rozgrzewa i stawia na nogi. W dodatku – kurkuma posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych cenionych na całym świecie – m.in. właściwości antyoksydacyjne! Jak przygotować złote mleko? W rondelku podgrzej szklankę mleka razem z łyżeczką kurkumy, łyżeczką cynamonu, szczyptą pieprzu i połową łyżeczki sproszkowanego imbiru. Dla przyjemniejszej konsystencji, możesz przy końcu dodać pół łyżeczki masła albo oleju lnianego. Napój posłodź odrobiną miodu, możesz też dodać kilka goździków albo kardamon. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com