Przepisy na domowe słodycze, idealne na tłusty czwartek

Już niebawem nadejdzie dzień, na który czeka wielu łakomczuchów - tłusty czwartek. Masz ochotę z tej okazji przyrządzić samodzielnie coś słodkiego? Poniżej znajdziesz przepisy na domowe pączki, muffiny i rogaliki!
Domowe pączuszki Składniki:
  • 2 jaja kurze
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g sera ricotta
  • kieliszek alkoholu 40%
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem. Rogaliki z malinami Składniki: gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone maliny cukier puder jajo kurze kilka łyżek mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze maliny przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do malin dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy maliny osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia. Muffiny z jagodami Składniki: 2 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 1/2 szklanki oleju jajo kurze łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody biała czekolada w tabliczce 250 g świeżych lub mrożonych jagód Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g jagód. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł