Jak zrobić greckie małe pączki? Poznaj przepis na loukoumades!

Już  8. lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Masz ochotę na inne niż tradycyjne pączki ze sklepu, które w dodatku możesz zrobić sama? Poznaj przepis na grecki deser - małe pączki zwane loukoumades!
Przepis na grecki deser - loukoumades Składniki:
  • 2 szklanki białej mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 opakowanie drożdży typu instant
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Przepis na syrop:
  • ½ szklanki  syropu klonowego
  • sok z 1 pomarańczy i skórka z niej
  • laska cynamonu
  • garść pistacji drobno posiekanych
Przygotowanie:
  1. Połącz wszystkie suche składniki razem z drożdżami. Dolej do nich ciepłą wodę i mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Przykryj i odstaw na około 2 godziny aż ciasto wyrośnie.
  3. Po upływie tego czasu, podgrzej olej w małym garnku (niech sięga minimum 3 cm). Umocz łyżeczkę w gorącym oleju, po czym nabierz łyżeczkę ciasta i wrzuć na rozgrzany olej.
  4. Smaż pączki po 5 sztuk na raz, przewracaj na drugą stronę.
  5. Kładź pączki na ręcznikowy papier, by ociekły z tłuszczu.
  6. Polej ciepłe pączki gorącym syropem i posyp posiekanymi pistacjami.
Przepis na syrop. W garnku połącz syrop klonowy, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Dodaj laskę cynamonu, zagotuj. Gotuj przez 10 minut aż syrop trochę zgęstnieje. Wyjmij cynamon i polej ciepłe pączki syropem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł