Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić greckie małe pączki? Poznaj przepis na loukoumades!
Już 8. lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Masz ochotę na inne niż tradycyjne pączki ze sklepu, które w dodatku możesz zrobić sama? Poznaj przepis na grecki deser - małe pączki zwane loukoumades!
Przepis na grecki deser - loukoumades Składniki:
- 2 szklanki białej mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 opakowanie drożdży typu instant
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ½ szklanki syropu klonowego
- sok z 1 pomarańczy i skórka z niej
- laska cynamonu
- garść pistacji drobno posiekanych
- Połącz wszystkie suche składniki razem z drożdżami. Dolej do nich ciepłą wodę i mleko i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i odstaw na około 2 godziny aż ciasto wyrośnie.
- Po upływie tego czasu, podgrzej olej w małym garnku (niech sięga minimum 3 cm). Umocz łyżeczkę w gorącym oleju, po czym nabierz łyżeczkę ciasta i wrzuć na rozgrzany olej.
- Smaż pączki po 5 sztuk na raz, przewracaj na drugą stronę.
- Kładź pączki na ręcznikowy papier, by ociekły z tłuszczu.
- Polej ciepłe pączki gorącym syropem i posyp posiekanymi pistacjami.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł