Amerykańskie apple pie, czyli maślana szarlotka. Najlepszy przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na maślaną szarlotkę
Szarlotka to pyszny deser, który składa się z jabłek, cukru i przypraw. Jest często podawany jako świąteczny deser i jest popularnym elementem menu w amerykańskich restauracjach. Istnieją dwa różne rodzaje szarlotki: tradycyjna szarlotka zrobiona z jabłek, cukier, i przyprawy; oraz szarlotka Granny Smith, która jest zrobiona z jabłek, cukier, mąka, i przyprawy. Tradycyjna szarlotka jest bardziej powszechna w Ameryce Północnej, a szarlotka Granny Smith jest bardziej powszechna w Australii.
Szarlotka w stylu apple pie to deser składający się z łuszczącej się, maślanej skórki ciasta zwieńczona cierpkimi plasterkami jabłka i słodzonym nadzieniem jabłkowym. Szarlotka jest często podawana jako deser po posiłku. Jest to popularne danie w Stanach Zjednoczonych, gdzie zostało stworzone przez holenderskich osadników w stanie Nowy Jork w XVII wieku.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 420 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 330 g zimnego masła
- ok. 160 ml zimnej wody
- 4- 5 jabłek
- 35g mąki pszennej
- ok. 70– 100 g cukru
- szczypta cynamonu
Jak zrobić pyszne apple pie?
- Masło kroimy w kostkę i zamrażamy przez 1-=15 minut.
- Mąkę, cukier oraz sól mieszamy. Do miski dodajemy mleko i całość miksujemy.
- Dodajemy zimną wodę i energicznie mieszamy, aż składniki się zmieszają.
- Formujemy kulkę z ciasta i zawijamy ją w folię spożywczą.
- Ciasto powinno pozostać w lodówce na minimum 2 godziny.
- w międzyczasie myjemy jabłka i kroimy na ćwiartki. Następnie kroimy na cienkie plastry i mieszamy z cynamonem, mąką oraz cukrem.
- Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy.
- Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem.
- Na cieście rozkładamy plasterki jabłek. Nakładamy drugą część ciasta. Brzegi dobrze sklejamy.
- Pieczemy naszą szarlotkę w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 50 minut.