Jesienny kisiel śliwkowy z dodatkiem jabłek! Hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śliwki — jakie mają właściwości?
Te owoce są bardzo zdrowe. Najlepiej kupować je, teraz gdy jest sezon. Jakie mają właściwości?
W śliwkach znajduje się potas, magnez, oraz wapń i fosfor.
Domowy kisiel śliwkowy — jaki jest jego sekret?
To danie będzie smakowało obłędnie, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Najlepsze będą te, kojarzące się z jesienią czy zimą: goździki, cynamon.
Kisiel śliwkowy — jakie potrzebne są składniki?
Sok z cytryny potrzebny jest do zachowania pięknego koloru, można go pominąć.
Jeśli planuje się podać kisiel dzieciom, można zrezygnować z cukru.
Fani delikatniejszych smaków, mogę nie dodawać przypraw. Spokojnie można też zrezygnować z jabłek.
- 400 g śliwek
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
- 3 goździki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kisiel śliwkowy — jak go przygotować?
Owoce trzeba umyć i osuszyć. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce, skropić częścią skok z cytryny.
Ze śliwek powinno się usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki i skropić resztą soku z cytryny. Następnie trzeba zblendować wszystkie owoce razem z 1,5 szklanki wody.
Śliwki z jabłkami i wodą trzeba przelać do garnka, doprawić cynamonem, goździkami, cukrem i cukrem waniliowym. Całość zagotować i skręcić gaz bądź indukcję. Kiedy zacznie się rozchodzić aromatyczny zapach, powinno wyłowić się goździki.
Pozostałe 0,5 szklanki wody trzeba wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Powstały roztwór powinno się powolutku dolać do gotującej się wody z owocami. Całość dokładnie wymieszać i rozlać do salaterek, zanim stężeje.
Inne kisiele — nic prostszego!
Tak naprawdę kisiel to niezwykle uniwersalne danie, może go przygotować z samych jabłek, gruszek lub innych owoców. Co więcej, można korzystać z mrożonych produktów.
Smaczny jest również kisiel z truskawek, jagód i pomarańczy.