Canva.com

Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje

Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!

Lekkie i orzeźwiające zupy typu chłodnik idealnie sprawdzą się na wakacyjnym stole, także podczas grillowania. Wiele osób nie wie, że arbuz możemy spożywać jako zupę, a nie tylko owocową przekąskę. W wersji ze słonym serem feta - ten chłodnik gwarantuje cudowne doznania kulinarne!

Składniki na chłodnik z arbuza i fety

Canva.com

Do przygotowania lekkiego chłodnika z arbuzem w roli głównej potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • połowa dojrzałego arbuza (dużego)
  • połowa opakowania sera feta, najlepiej w kostkach
  • 10 liści mięty pieprzowej lub cytrynowej
  • 2 łyżki syropu z agawy

Jak zrobić pyszny chłodnik arbuzowy?

Canva.com

Chłodnik arbuzowy z serem i miętą posmakuje nawet niejadkom. Słony ser feta delikatnie otula kubki smakowe i kontrastuje ze słodkim arbuzem. Mięta natomiast doskonale orzeźwia i nadaje wyrazistego smaku całej zupie. Przy wyborze arbuza na chłodnik raczej wybierajmy odmiany o małych pestkach i podłużnym kształcie.

Arbuza kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski blendera. Wszystko miksujemy na gładko i dodajemy syrop z agawy. Odstawiamy mus arbuzowy do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch wykładamy kostki sera i listki mięty.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł