Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Do przeczytania w ok. 1 min.
Lekkie i orzeźwiające zupy typu chłodnik idealnie sprawdzą się na wakacyjnym stole, także podczas grillowania. Wiele osób nie wie, że arbuz możemy spożywać jako zupę, a nie tylko owocową przekąskę. W wersji ze słonym serem feta - ten chłodnik gwarantuje cudowne doznania kulinarne!
Składniki na chłodnik z arbuza i fety
Do przygotowania lekkiego chłodnika z arbuzem w roli głównej potrzebujemy zaledwie kilku składników:
- połowa dojrzałego arbuza (dużego)
- połowa opakowania sera feta, najlepiej w kostkach
- 10 liści mięty pieprzowej lub cytrynowej
- 2 łyżki syropu z agawy
Jak zrobić pyszny chłodnik arbuzowy?
Chłodnik arbuzowy z serem i miętą posmakuje nawet niejadkom. Słony ser feta delikatnie otula kubki smakowe i kontrastuje ze słodkim arbuzem. Mięta natomiast doskonale orzeźwia i nadaje wyrazistego smaku całej zupie. Przy wyborze arbuza na chłodnik raczej wybierajmy odmiany o małych pestkach i podłużnym kształcie.
Arbuza kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski blendera. Wszystko miksujemy na gładko i dodajemy syrop z agawy. Odstawiamy mus arbuzowy do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch wykładamy kostki sera i listki mięty.