Grill na słodko - czy można grillować owoce?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Letni sezon grillowy otwiera przed nami ogromne możliwości przygotowywania pysznych obiadów praktycznie z niczego. Możemy swobodnie grillować banany, arbuzy, ananasy, figi, morele, brzoskwinie oraz nektarynki. Na grilla doskonale nadają się jabłka, gruszki oraz śliwki.
Pyszności z grilla
Banany z grilla możemy ułożyć na ruszcie w skórce. Pyszne wnętrze wypełniamy łyżeczką miodu oraz kostką czekolady. Banany grillujemy w folii aluminiowej. Brzoskwinie i morele z rusztu skrapiamy delikatnie oliwą i grillujemy, aż będą miękkie i gorące.
Brzoskwinie idealnie smakują z jogurtem greckim i miodem.
Śliwki i winogrona przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Grillujemy około 5 minut. Arbuza natomiast przed grillowaniem smarujemy z obu stron miodem. Arbuz pysznie smakuje w sałatce z fetą i miętą.
Owocowy zawrót głowy
Grillowane owoce sprawdzą się także jako pyszny dodatek do sałatek. Możemy je podawać ze słodkimi dipami, np. z miodu, jogurtu naturalnego oraz migdałów i skórki pomarańczowej.
Dip na słodko zaczynamy od pokrojenia skórki pomarańczowej. Prażymy płatki migdałów na patelni bez tłuszczu. W międzyczasie łączymy jogurt z miodem i mieszamy z migdałami. Po kilku minutach słodki dip będzie idealny do grillowanych owoców.