Hiszpańskie gazpacho podane w czarnym naczyniu
Canva.com

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik idealny na upały

Gazpacho to letnia zupa na zimno, którą uwielbiają Hiszpanie, ale znalazła uznanie także u naszych rodaków. Ten hiszpański chłodnik to kwintesencja smaków znad Morza Śródziemnego — pomidory, świeża papryka, czosnek, ogórek, cebula i oliwa z oliwek. Wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę z Półwyspu Iberyjskiego.
Reklama

Co to jest gazpacho?

Gazpacho to po prostu hiszpański chłodnik. Zupa pochodzi z Andaluzji na południu Hiszpanii. Jej bazą są przetarte świeże pomidory, które łączymy z surową papryką, ogórkiem, oliwą i czosnkiem. Do tego obowiązkowo chleb lub bułki, które zagęszczają zupę. Pomidory do gazpacho muszą być bardzo dojrzałe i słodkie — to one stanowią podstawę smaku zupy i na ich tle rozwijają się kolejne smaki. Oto przepis na wspaniałe hiszpańskie gazpacho, które będzie idealną propozycją na weekendowy obiad w ogrodzie.

Składniki na gazpacho

  • 3  mięsiste pomidory

  • 1 zielony ogórek

  • 1 duża cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 6 łyżek octu winnego

  • ¾ litra wody

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 kromki pszennej bułki

  • 2 łyżeczki soli morskiej 

Składniki na gazpacho w misie blendera, gotowe do miksowania
Canva.com

Jak zrobić gazpacho na bazie pomidorów

  1. Skórkę pomidorów nacinamy w kilku miejscach i owoce zalewamy wrzątkiem. Pomidory zostawiamy na 2 do 3 minut i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę, usuwamy pestki i twardy środek.

  2. Ogórka obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i łyżeczką usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy pestek i drobno kroimy.  

  3. Czosnek i cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.

  4. Odcinamy skórkę z kromek bułki, a ośródkę przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy robić gazpacho i zalewamy octem winnym.

  5. Kiedy bułka jest już miękka, dodajemy do niej pokrojone warzywa i wszystko miksujemy.

  6. Teraz do masy dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą

  7. Tak przygotowane gazpacho odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.

Zimne gazpacho podane w eleganckich szklankach
Canva.com

Gazpacho podajemy z grzankami z bułki przyrumienionej na maśle lub na oliwie. Taka zupa to skondensowany smak Hiszpanii, którym możemy cieszyć się nad Wisłą. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama