Aromatyczna gęsina z jabłkami, czerwoną kapustą i pyzami. Idealna na świąteczny stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszną gęsinę na święta
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 uda i 1 pierś z gęsi,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- 2 łyżki granulowanego czosnku,
- 5-6 łyżek suszonego majeranku,
- 4 jabłka,
- 110 g mrożonej czerwonej porzeczki;
na czerwoną kapustę:
- ½ czerwonej kapusty,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4-5 goździków,
- 130 ml czerwonego octu winnego,
- cukier,
- sól,
- mielony pieprz czarny;
na pyzy:
- 1 kg (1000 g) ziemniaków,
- sól,
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 155 g masła,
- 105 g prażonych płatków migdałów, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie gęsiny krok po kroku
Uda i pierś natrzyjmy solą, mielonym pieprzem czarnym, czosnkiem i majerankiem. Włóżmy do naczynia żaroodpornego, przykryjmy i wstawmy na noc do lodówki. Gęsinę wyjmijmy 60 minut przed pieczeniem. Skropmy wodą, około 1/3 szklanki wody wlejmy do naczynia. Całość przykryjmy i pieczmy około 89-93 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, kilkakrotnie polewając powstałym sosem.
Przygotujmy czerwoną kapustę: kapustę poszatkujmy. Cebulę obierzmy, posiekajmy i zeszklijmy na oleju. Dodajmy kapustę i goździki, podlejmy octem i wodą, duśmy. Doprawmy cukrem, solą i pieprzem. Jabłka przekrójmy, wydrążmy gniazda nasienne. Dodajmy do gęsi, we wgłębienia włóżmy porzeczki. Pieczmy 20 minut bez przykrycia. Odstawmy na 12-17 minut. Przygotujmy pyzy: ziemniaki obierzmy.
Połowę ugotujmy w osolonej wodzie. Odcedźmy, przepuśćmy przez praskę, studźmy. Pozostałe drobno zetrzyjmy. Odciśnijmy i włóżmy do ugotowanych. Dodajmy skrobię ziemniaczaną i jajko, posólmy. Wyróbmy gładkie ciasto, uformujmy pyzy. Gotujmy w osolonej wodzie około 10-11 minut. Część z nich obtoczmy w połowie roztopionego masła z migdałami, znów resztę w maśle z natką pietruszki. Podawajmy do gęsiny wraz z jabłkami i kapustą.