Gęsina pieczona
Canva.com

Gęsina na św. Marcina. Jak zrobić idealny obiad na 11 listopada?

Gęsina to niezwykły przysmak, który jest zazwyczaj serwowany na 11 listopada, czyli na dzień Św. MArcina. Najciekawszą propozycją na świąteczny obiad zatem będzie pieczona gęś z aromatycznymi dodatkami.
Reklama

Jakie jest mięso z gęsi?

Miłośnicy gęsiny nie tylko od święta zdradzają, że najlepiej przed przyrządzeniem pysznego ptaka w piekarniku - zamrozić mięso. Niska temperatura zadziała tak, że mięso będzie bardziej kruche i delikatne w smaku. Pamiętajmy, że rozmrażanie gęsiny musi odbywać się stopniowo.

Przyprawy do gęsiny na św. Marcina

Do pieczonej gęsi najbardziej będą pasować takie przyprawy jak:

  • majeranek
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • czosnek

Warto zastanowić się także nad dodaniem czerwonego wina do smaku.

Jak zrobić gęsinę w domowym piekarniku?

Gęsina pieczona
Canva.com
Reklama

Amatorzy gęsich smaków i aromatów najczęściej faszerują owocami gęś. W tradycyjnych przepisach znajdziecie, m.in. jabłka oraz żurawinę. Nie warto obawiać się także cytrusów. Doskonale sprawdzą się do gęsi rodzynki, figi, morele. Dzięki temu nasza gęś będzie miała niezwykły smak. To staropolski i bardzo jesienny przysmak.

Nasz prosty przepis na pieczoną gęś w piekarniku na stojaku

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/4 szklanki uniwersalnej mąki
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 2 filiżanki niskosodowego bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mrożonej żurawiny

Przygotowanie pysznej gęsiny:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  2. Umieść gęś na stojaku w brytfannie. Posyp gęś solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne, tymiankiem, szałwią i mąką. Pokrop gęś masłem.
  3. Piecz gęś przez 3 do 4 godzin lub do momentu, gdy skóra będzie chrupiąca, a mięso upieczone.
  4. W małym rondlu zagotuj bulion z kurczaka, białe wino, sok z cytryny i żurawinę.
  5. Pokrój gęś na kawałki i ułóż na półmisku. Sosem polej gęś.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama