Aromatyczne szaszłyki z indyka z papryką. Zrobisz je szybko w piekarniku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 1 kg (1000 g) mięsa z udźca indyka, ½ szklanki oliwy, 2 kolorowe papryki, 2 średnie ząbki czosnku, suszone płatki chili, 4 łyżki wymieszanych przypraw: tymianku, kolendry, estragonu, oregano oraz sól do smaku.
Jak zrobić aromatyczne szaszłyki z indyka?
Przygotowanie – mięso opłuczmy, wytrzyjmy, usuńmy skórę, pokrójmy w kostkę. Posólmy do smaku. Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Wymieszajmy go z oliwą, chili, suszonymi ziołami. Mięso umieśćmy w strunowym woreczku foliowym. Wlejmy marynatę, zamknijmy i przemieszajmy. Włóżmy do lodówki na 4 godziny. W tym czasie papryki rozetnijmy, usuńmy środki z pestkami oraz białe błonki.
Strąki opłuczmy, osuszmy, pokrójmy w grubszą kostkę. Posypmy solą. Przygotujmy 8 metalowych szpadek do szaszłyków albo długie drewniane wykałaczki. Na każdą nabijmy na przemian: kawałki zamarynowanego mięsa oraz kawałki papryki. Marynatę z woreczka zachowajmy. Szaszłyki ułóżmy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczmy około 31-36 minut. W czasie pieczenia szaszłyki kilka razy obróćmy i posmarujmy marynatą pozostałą w woreczku.
Także w wersji bogatej w żelazo
Wersja bogata w żelazo – jeśli cierpimy na niedokrwistość wywołaną niedoborem żelaza, zamieńmy mięso drobiowe na wołowinę, na przykład polędwicę albo tańszy rostbef. Wołowina zawiera bowiem około 7 razy więcej żelaza niż mięso drobiowe. Aby jeszcze bardziej zwiększyć ilość tego pierwiastka, do szaszłyków dodajmy po kilka różyczek brokuła (wcześniej ugotujmy je na półtwardo).