Grillowana cukinia – sprawdź, jak ją przyrządzić!

Grillowana cukinia – sprawdź, jak ją przyrządzić!

Pieczona, smażona, duszona… Cukinię można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Latem warto skorzystać ze słonecznej pogody i użyć pysznych przepisów na grillowaną cukinię. To nie tylko idealny dodatek do mięsa – sprawdzi się również jak osobne, sycące danie. Jak przygotować cukinię, by wydobyć z niej wspaniały smak? Oto garść przepisów!
Reklama

Szaszłyki z cukinią

Szaszłyki są doskonałą przekąską, która bardzo szybko znika ze stołu. Gdy nadziejemy na patyczki kiełbasę czy kurczaka, może również stać się głównym daniem obiadowym. Jak przygotować szaszłyki z grilla? Przepis jest niezwykle prosty! Należy przygotować ulubione składniki, na przykład filet z kurczaka, kiełbasę, papryki kolorowe, pieczarki, cebulę oraz oczywiście cukinię. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, filet z kurczaka kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Warto dodać ulubione, aromatyczne przyprawy i zgrillować z dwóch stron. Szaszłyki doskonale smakują z ketchupem lub Sosem czosnkowym WINIARY.

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Nieodłącznym elementem grillowanych potraw są oczywiście sałatki.
Reklama
Proponujemy kolorową sałatkę z kuskusem i grillowanymi warzywami. Do potrawy warto wykorzystać różnorodne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, papryka czerwona, cebula czerwona czy papryczka chili. W pierwszej kolejności gotujemy kaszę kuskus, a następnie kroimy warzywa w grubą kostkę, grillujemy i łączymy z kuskusem. Grillowana cukinia potrafi wzbogacić niemal każde danie!

Antrykot wołowy podany z grillowaną cukinią

A teraz znakomita propozycja dla miłośników mięsa i wykwintnych potraw. Antrykot i cukinię można grillować na świeżym powietrzu lub na grillu elektrycznym, gdy akurat nie dopisze pogoda. Najpierw zajmiemy się mięsem – należy wyjąć je z lodówki minimum 30 minut przed grillowaniem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Reklama
Następnie solimy stek z obu stron i smarujemy oliwą z oliwek. Mięso należy grillować w wysokiej temperaturze przez ok. 3 minuty z każdej strony. Cukinię kroimy w podłużne plastry np. za pomocą specjalnej obieraczki i skrapiamy oliwą z oliwek. Cienkie plastry cukinii nie wymagają długiego grillowania, wystarczą ok. 2 minuty z każdej strony. W tym przepisie bardzo ważnym elementem są świeże przyprawy, którymi wzbogacimy gotowe danie – papryczka chili, świeża mięta, świeża kolendra, dymka oraz sól i pieprz do smaku. Wystarczy położyć mięso i cukinię na talerzu, posypać dodatkami i gotowe!

Chrupiące przystawki z grilla

Zanim uraczymy naszych bliskich daniem głównym, warto podać chrupiące przystawki.
Reklama
Jedną z nich są grillowane warzywa z boczkiem. Będziemy potrzebować cukinii, bakłażana, ziemniaków, boczku wędzonego. Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody z warzyw. Ziemniaki należy pokroić na cienkie plasterki. Tajemnicą znakomitego smaku są oczywiście przyprawy. Składniki mieszamy z olejem i przyprawą i grillujemy na tacce aluminiowej ok. 10 minut. Plastry boczku nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy do momentu, aż będzie chrupiący. Przystawka nie może obyć się bez sosu! Proponujemy połączenie jogurtu naturalnego, majonezu, koperku, szczypiorku oraz pieprzu i soli. Smacznego!
Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama