canva.com

Babka na oleju? Bardzo proszę!

Babka na oleju to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Jest to proste i smaczne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. W tym artykule przedstawiamy przepis na pyszną babkę na oleju oraz kilka porad, jak ją najlepiej podawać.

Przepis na babkę na oleju

Do przygotowania babki na oleju potrzebne będą:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
canva.com

Przygotowanie babki na oleju krok po kroku:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie ubij na puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki.
  5. Do masy jajecznej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut.
  8. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Twoja pyszna babka na oleju jest gotowa!

canva.com

Jak podawać babkę na oleju?

Babkę na oleju można podawać na wiele sposobów. Najczęściej podaje się ją w kawałkach, posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Można też dodać do niej owoce lub bitą śmietanę. Babkę na oleju można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Porady na temat przygotowania babki na oleju

Oto kilka porad, jak przygotować idealną babkę na oleju:

  • Przed dodaniem mąki, przesianie jej przez sitko zapobiegnie powstawaniu grudek w cieście.
  • Do formy można włożyć papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie babki z formy.
  • Przed włożeniem formy z ciastem do piekarnika, warto ją potrząsnąć, aby równomiernie rozłożyło się ciasto.
  • Jeśli babka zbyt szybko się rumieni, można ją przykryć folią aluminiową.
canva.com

Co zrobić żeby babka rosła równomiernie?

Aby babka rosła równomiernie, warto upewnić się, że ciasto jest dobrze wymieszane i nie ma grudek. Po włożeniu do formy, warto delikatnie potrząsnąć nią, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Ważne jest również, aby temperatura piekarnika była stała i nie otwierać go w trakcie pieczenia.

Nie masz masła? To nie problem!

Babka na oleju to proste i smaczne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Przepis na babkę na oleju jest bardzo łatwy, a dodanie kilku dodatków może sprawić, że ciasto nabierze zupełnie nowego smaku. Babkę na oleju można podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem cukru pudru, lukru, owoców lub bitą śmietaną. Pamiętaj, aby przesianie mąki przez sitko i potrząśnięcie formą przed włożeniem do piekarnika to kluczowe kroki, aby babka na oleju była idealna.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł