Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Bananas Foster, czyli rumowy deser lodowo-bananowy. Podaj go na gorąco w Walentynki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, ten pyszny i łatwy do przyrządzenia deser pochodzi z Nowego Orleanu. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na dorosłych domownikach, możesz go podać w prawdziwie ognisty sposób, czyli przez flambirowanie.
Składniki na 4 porcje
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 banany, obrane i poćwiartowane
- 1/4 szklanki likieru bananowego
- 1/4 szklanki ciemnego rumu
- duże opakowanie lodów waniliowych
Przygotowanie deseru
Canva.com
- Do patelni na średnim ogniu dodaj masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj brązowy cukier, cynamon, banany, likier bananowy i rum. Ciągle mieszaj i gotuj przez 3 minuty. Nie pozwól, żeby składniki się całkowicie połączyły, banany powinny być nadal widoczne.
- Zdejmij patelnię z ognia i podawaj. Jeśli czujesz się na siłach, możesz też flambirować deser. Uważaj jednak na ogień i miej pod ręką pokrywkę pasującą na Twoją patelnię.
- Podawaj deser z kulkami lodów. Możesz też łączyć go z ciastem lub ciasteczkami domowej roboty.
Bananas Foster to przepyszny i efektowny posiłek, który świetnie sprawdzi się w Walentynki lub na romantyczny wieczór tylko we dwoje. Możesz też go podawać jako poczęstunek dla dorosłych gości. Pamiętaj tylko, by uprzedzić ich, że danie zawiera śladowe ilości alkoholu (dużo wyparuje przy gotowaniu, ale wciąż będzie obecny).
Wypróbuj to tradycyjne połączenie kuchni amerykańskiej i zachwyć swoich bliskich! Głęboki smak rumu świetnie pasuje do bananów i lodów waniliowych, tworząc kompozycję, której nie można się oprzeć.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.