Sernik brownie z truskawkami
Canva.com

Cudowny sernik na spodzie brownie z truskawkami - pyszny przepis na wakacyjny deser

Sezon na truskawki już wystartował, dlatego nie możemy się oprzeć pysznym, wakacyjnym deserom. Tym razem mamy dla was cudowny, aksamitny sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym. Oszałamiające ciasto zachwyci całą rodzinę!
Reklama

Wakacyjne wypieki na upalne dni powinny być lekkie, soczyste i aromatyczne. Taki właśnie jest serniko-brownie. Pyszne połączenie sera twarogowego, czekoladowego spodu i truskawkowej delikatności to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Składniki na pyszny sernik z truskawkami

Sernik brownie z truskawkami
Canva.com

Do przygotowania pysznego sernika na spodzie brownie potrzebujemy składniki na czekoladowe ciasto:

  • 200 g czekolady
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • 135 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Reklama

Składniki na masę serową:

  • 700 g tłustego półtłustego sera
  • 2 jajka
  • 165 g cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi

Do ciasta potrzebujemy także 500 g świeżych truskawek.

Jak przygotować sernikobrownie?

Sernik brownie z truskawkami
Canva.com
  1. Przygotowywanie wakacyjnego ciasta możemy zacząć od roztopienia odpowiedniej ilości masła z czekoladą. W małym rondelku wrzucamy kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej, dorzucamy masło i mieszamy składniki, aż połączą się w gładką masę.
  2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy drobny cukier i ubijamy składniki na puszystą pianę. Krem jajeczny ubijamy przez około 4 minuty.
  3. Do ubitych jajek z cukrem przelewamy krem z masła i czekolady. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy całość przez kilka sekund.
  4. Przygotowujemy formę do pieczenia. Boki i spód wykładamy papierem i natłuszczamy. Można użyć do tego masła.
  5. Na blachę wylewamy krem brownie i wykładamy jako drugą warstwę masę serową.
  6. Na warstwę serową wykładamy resztki ciasta czekoladowego i układamy truskawki świeże lub zmiksowane/zblendowane w formie musu.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama