Gruszki ugotowane w syropie cukrowym z przyprawami - cynamonem i anyżem gwiazdkowym
Canva.com

Gruszki w kremie waniliowym. Elegancki deser z prostych składników

Gruszki w kremowym sosie waniliowym to przepyszny, lekki deser, który posmakuje dużym i małym łasuchom. Warto przygotować go jesienią, kiedy mamy sezon na polskie gruszki — to właśnie teraz są one najsłodsze i najbardziej pachnące. Gruszki w kremie waniliowym to pozycja obowiązkowa w październikowym menu!
Reklama

Gruszki w kremie waniliowym — składniki

  • 3 dojrzałe gruszki

  • szklanka wody

  • 1 łyżka cukru

  • mały kawałek kory cynamonu

  • 4 goździki

Krem waniliowy

  • 1½ szklanki mleka

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ugotowane gruszki podane z na białym talerzyku z ozdobnym rantem

Jak przygotować gruszki w kremie waniliowym?

  1. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. 

  2. Zagotowujemy wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Wrzucamy pokrojone owoce i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem ekstraktu waniliowego.

  4. Do wrzącego mleka wlewamy zawiesinę mąki z mlekiem i gotujemy ok. 2 minuty.

  5. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i bardzo ostrożnie wlewamy do nich zagęszczone, gorące mleko. Bardzo starannie mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Krem zostawiamy do ostygnięcia.

  6. Wystudzone gruszki polewamy kremowym sosem i podajemy. Możemy udekorować je listkiem świeżej mięty. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama