Biała kiełbasa przepis Magdy Gessler: Smak, który zdobył Polskę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki białej kiełbasy według Magdy Gessler
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 250 g karkówki wołowej
- 20 g boczku wieprzowego surowego
- 45 g soli
- 50 ml wody
- 2 łyżki stołowe pieprzu czarnego
- 3 łyżki stołowe majeranku
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego
- Namoczone jelita do uformowania kiełbas
Przygotowanie białej kiełbasy krok po kroku
Krok 1: Mielenie mięsa
Na początek oczyść mięso i zmiel je w maszynce. Wołowinę i podgardle zmiel korzystając z sitka o małych oczkach, natomiast do cielęciny użyj sita o dużych, a do karkówki o średnich otworach.
Krok 2: Przygotowanie masy mięsnej
Zmieloną masę mięsną dopraw pieprzem, solą i przeciśniętym czosnkiem. Wyrabiaj ją rękoma, powoli dolewając wywar z nóżek. Następnie dodaj majeranek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Nadziewanie jelit
Namocz wcześniej jelita, a następnie napełnij je przygotowaną masą mięsną. Uformuj kiełbasy o odpowiedniej długości i zawiąż oba końce, aby masa nie wypłynęła podczas gotowania.
Wskazówki i triki Magdy Gessler
Wybór mięsa
Zwróć uwagę na jakość mięsa - najlepiej wybierać mięso od sprawdzonego dostawcy. Dzięki temu biała kiełbasa będzie smaczniejsza i bardziej soczysta.
Gotowanie białej kiełbasy
Ugotuj kiełbasę do miękkości w rondelku z bulionem. Dodaj łyżkę masła i całą cebulę. Warto również nakłuć ją widelcem w kilku miejscach podczas gotowania, aby uniknąć pęknięcia jelit.
Sos do białej kiełbasy
Chcesz podać białą kiełbasę w sosie? Wypróbuj przepis na sos szary, który idealnie pasuje do tego dania.
Składniki sosu szarego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 kieliszek wina
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- Konfitura z cebuli
Przygotowanie sosu szarego
Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj mąkę i smaż, mieszając, aż powstanie gładka zasmażka. Dodaj wino i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z cytryny, szczyptę cukru oraz konfiturę z cebuli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.