canva.com

Cevapcici – bałkański przysmak na grilla. Zaskocz swoich gości genialnym przepisem!

Cevapcici to tradycyjny bałkański przysmak pieczony na grillu lub nad ogniskiem. Przygotowywane z wołowego mięsa kotleciki są daniem kultowym i uwielbianym przez wszystkich mieszkańców tamtejszego regionu. Przepis jest banalnie prosty, a doznania smakowe oszałamiające! To gratka dla wielbicieli mięsnych przysmaków z grilla. Przekonaj się sama!

Cevapcici – przepis na bałkański przysmak z grilla

Smak Cevapcici zna prawdopodobnie każdy mieszkaniec półwyspu bałkańskiego. Wołowe kotleciki z papryką pieczone na stalowej szpadzie lub patyczkach od szaszłyków są tam tak samo popularne, jak schabowy w Polsce.

Lista potrzebnych składników:

  • 0,5 kg mielonego mięs wołowego dobrej jakości
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: sól; pieprz; kumin rzymski
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 18%
canva.com

Przygotowanie Cevapcici krok po kroku

Gdy skompletujesz już niezbędne składniki, to pozostaje Ci jedynie szybki proces przygotowania i już możesz zacząć rozpalać grilla!

  1. Mięso włóż do większej miski, dodaj jajko i wyrabiaj przez chwilę energicznymi ruchami
  2. Cebulę oraz czosnek zetrzyj na cienkich oczkach tarki i dodaj do mięsa
  3. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i znów kilkukrotnie przemieszaj ręką lub drewnianą łyżką 
  4. Ostatnimi składnikami są śmietana oraz olej. Jednak najpierw dodaj śmietanę i jedną łyżkę oleju. Gdy mięso będzie zbyt rzadkie, nie ma potrzeby dodawania drugiej łyżki tłuszczu
  5. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, a z powstałej masy wyrabiaj podłużne kotleciki o grubości ok. 2,5 cm

Bałkańskie cevapcici piecz na grillu lub nad ogniskiem. Czas pieczenie zależy oczywiście o preferowanego stopnia wysmażenia. Z uwagi na fakt, iż jest to mięso wołowe, kotleciki mogą być przygotowywane w różnym stopniu wysmażenia.

Z czym podawać cevapcici?

Doskonały przysmak z Bałkanów najlepiej smakuje z tradycyjnym chlebem typu pita lub ormiańskim pieczywem navash. Jeśli chodzi o sosy, to najlepszym wyborem w tym przypadku będzie zdecydowanie sos tzatziki lub ajwar z domieszką sosu czosnkowego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł