Kotlety schabowe w mleku — jak je zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kolety, to danie, które każdy zna. Kojarzy się z dzieciństwem, niedzielnymi obiadami i specjalnymi okazjami. W wielu domach niedzielne bicie mięsa na kotlety to niemal tradycja. Tak samo, jak apetyczny zapach smażenia unoszący się wtedy wszędzie. Dużo osób zastanawia się jednak, co zrobić, żeby przygotowane mięso było miękkie i soczyste. To proste, trzeba zrobić kotlety schabowe w mleku!
Reklama
Kolety schabowe w mleku — składniki, które są potrzebne do ich wykonania
Sekretem tych kotletów schabowych jest oczywiście mleko. Poza tym potrzebna będzie... cebula. To ona w połączeniu z mlekiem nadaje mięsu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sprawiają też, że jest kruche i delikatne. Bardzo ważny jest też smalec. Można, zamiast niego użyć olej, jednak będzie to miało wpływ na to, jak kotlety będą smakować.- 5 kotletów schabowych
- 1 duża cebula
- mleko
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- smalec
Canva
Kotlety schabowe w mleku — dokładny przepis, jak je zrobić krok po kroku
Kotlety schabowe należy zacząć przygotowywać dużo wcześniej, bo muszą wymoczyć się w mleku i cebuli.Reklama
- Kotlety rozbić dokładnie tłuczkiem z obu stron.
- Cebulę pokroić na plastry.
- Obłożyć mięso cebulą z każdej strony.
- Zalać wszystko dokładnie mlekiem.
- Wstawić kotlety z mlekiem i cebulą, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do lodówki na 12 godzin. Wyjąć mięso z lodówki i osuszyć.
- Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
- Obtoczyć kotlety w mące.
- Następnie obtoczyć mięso w jajku.
- Na sam koniec kotlety muszą zostać obtoczone w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na smalcu.
Canva
Kotlety schabowe w mleku — z czym je podawać?
Kolety schabowe doskonale komponują się z ziemniakami gotowanymi, jak i pod inną postacią.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kruche i soczyste kotlety z piersi kurczaka. Sprawdź ich sekret!
W lodówce czeka filet z kurczaka i nie masz pomysłu co niego zrobić? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Mięso w tej wersji ma wyjątkowo delikatny smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Podczas przygotowania, musisz pamiętać tylko i jednym, ważnym szczególe, który wpływa na całe danie. Wystarczy tylko...
Kotlety mielone — przepis babci
Zrobienie kotletów mielonych to nic trudnego, trzeba jednak znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoli na wydobycie ich wyjątkowego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Dobrze przyrządzone są wyraziste, a zarazem delikatne. I rozpływają się w ustach! Zupełnie jak w dzieciństwie, kiedy były przyrządzane przez babcie. Zobacz jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Przepis babci jest niezawodny!
Przepis na kotlety FIT z kaszy jaglanej
Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ją na stałe do swojej diety, poznaj przepis, dzięki któremu pokochasz ten rodzaj kaszy!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl