Kotlety schabowe w mleku — jak je zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Kotlety schabowe w mleku — jak je zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Kolety, to danie, które każdy zna. Kojarzy się z dzieciństwem, niedzielnymi obiadami i specjalnymi okazjami. W wielu domach niedzielne bicie mięsa na kotlety to niemal tradycja. Tak samo, jak apetyczny zapach smażenia unoszący się wtedy wszędzie. Dużo osób zastanawia się jednak, co zrobić, żeby przygotowane mięso było miękkie i soczyste. To proste, trzeba zrobić kotlety schabowe w mleku!

Kolety schabowe w mleku — składniki, które są potrzebne do ich wykonania

Sekretem tych kotletów schabowych jest oczywiście mleko. Poza tym potrzebna będzie... cebula. To ona w połączeniu z mlekiem nadaje mięsu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sprawiają też, że jest kruche i delikatne.
Bardzo ważny jest też smalec. Można, zamiast niego użyć olej, jednak będzie to miało wpływ na to, jak kotlety będą smakować.

  • 5 kotletów schabowych
  • 1 duża cebula
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • smalec

Kotlet schabowy z warzywami, cytryną i jajkiem. Canva

Kotlety schabowe w mleku — dokładny przepis, jak je zrobić krok po kroku

Kotlety schabowe należy zacząć przygotowywać dużo wcześniej, bo muszą wymoczyć się w mleku i cebuli. Najlepiej, żeby moczenie trwało całą noc. Jeśli nie ma takiej możliwości - 2 godziny powinny wystarczyć.
Podczas rozbijania mięsa, dobrze jest przysłonić je jakąś folią. Wtedy sok z kotletów nie będzie pryskać wszędzie dookoła. Ważne, żeby to była folia przeznaczona do kontaktu z żywnością — na przykład woreczek śniadaniowy, czy do mrożenia pokarmów.

  1. Kotlety rozbić dokładnie tłuczkiem z obu stron.
  2. Cebulę pokroić na plastry.
  3. Obłożyć mięso cebulą z każdej strony.
  4. Zalać wszystko dokładnie mlekiem.
  5. Wstawić kotlety z mlekiem i cebulą, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do lodówki na 12 godzin.
    Wyjąć mięso z lodówki i osuszyć.
  6. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
  7. Obtoczyć kotlety w mące.
  8. Następnie obtoczyć mięso w jajku.
  9. Na sam koniec kotlety muszą zostać obtoczone w bułce tartej.
  10. Smażyć z obu stron na smalcu.

Gotowe!
Kotlet schabowy z frytkami i cytryną. Canva

Kotlety schabowe w mleku — z czym je podawać?

Kolety schabowe doskonale komponują się z ziemniakami gotowanymi, jak i pod inną postacią. Świetnie sprawdzą się frytki, pure, kopytka. Nie poleca się za to makaronów czy ryżu, ze względu na brak sosu do takiego obiadu.
W przypadku surówek idealne będą: buraczki, kapusta zasmażana, surówka z marchewki albo z białej kapusty.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie