Canva.com

Christmas pudding z bakaliami. Świąteczny deser prosto z Anglii!

Mamy dziś dla was przepis z serii WOW! Christmas pudding to angielski specjał na święta. Zazwyczaj przygotowuje się ten aksamitny smakołyk z dużą ilością bakalii. Zapraszamy na przepis!

Składniki na christmas pudding

Canva.com

Do przygotowania tego świątecznego puddingu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 150 g migdałów i 100 g migdałów mielonych,
  • 55 g orzechów laskowych,
  • 315 g rodzynek sułtańskich,
  • 150 g daktyli,
  • 50 g fig,
  • 150 g wiśni z kompotu bez pestek,
  • 305 ml ciemnego,
  • po 60 ml rumu i brandy,
  • po 100 g mąki tortowej i bułki,
  • ¾ kostki masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • po 1 pomarańczy i cytrynie,
  • po szczypcie soli oraz przypraw korzennych.

Przygotowanie krok po kroku:

Posiekane bakalie zalejmy 155 ml piwa, rumem i brandy. Odstawmy na noc. Migdały mielone wymieszajmy z mąką, solą, pokruszoną bułką, cukrem pudrem, otartą skórką z cytrusów, przyprawą do piernika i startym zimnym masłem oraz ubitymi jajkami. Dodajmy bakalie oraz pozostałe piwo, wymieszajmy. Następnie masę przełóżmy do formy budyniowej lub żaroodpornej. Przykryjmy pergaminem, obwiążmy sznurkiem, zawińmy w mokrą ściereczkę. Wstawmy do garnka z wodą (do połowy naczynia z masą) i gotujmy pod przykryciem 6 godzin. Ostudzone ciasto wyjmijmy, owińmy pergaminem i włóżmy do lodówki. Przed świętami ponownie owińmy ściereczką i gotujmy 2,5 godziny.

Dodatkowa uwaga – dla niesamowitego efektu postawmy pudding na stole, polejmy 50 ml brandy i podpalmy. Zapłonie na chwilę.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł