Canva.com
Ciasto o smaku #bounty. Kokosowy zawrót głowy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czekoladowy biszkopt, kremowo-kokosowe wnętrze - takie jest domowe ciasto bounty. Uwielbiamy je podawać z puszystą kawą latte lub małą czarną. Dziś dzielimy się z wami pysznym przepisem na szybkie ciasto.
Reklama
Proste składniki, pyszne ciasto
Canva.com
Czy są tutaj jacyś fani słynnych, kokosowych batoników? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować zrobić ciasto à la bounty w swoim domu. Gęsty krem kokosowy, ciemny biszkopt i polewa czekoladowa - prosty deser zrobić w kilkadziesiąt minut.
Zobacz także
Do przygotowania ciasta czekoladowego na spód deseru potrzebujemy:
- 100 g masła
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem kokosowy zrobimy z poniższych składników:
- 300 ml mleka
- 50 g kaszy manny
- 80 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka likieru kokosowego
Reklama
Składniki potrzebne na polewę czekoladową:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Jak zrobić ciasto bounty?
Canva.com
- Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe przesiewamy. Do miski miksera wrzucamy masło i cukier. Ucieramy, aż do powstania pysznej, puszystej pianki maślanej. Dodajemy jajko, wanilię i mieszamy całość ze śmietaną.
- Tortownicę wykładamy papierem i pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Czas na przygotowanie kremu kokosowego. Mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę mannę. Całość łączymy z wiórkami kokosowymi.
- W misce miksera łączymy masło oraz cukier puder. Łączymy masę kokosową z masą maślaną i dolewamy likier kokosowy. Krem kokosowy chłodzimy w lodówce.
- Na koniec przygotowujemy polewę. W garbku roztapiamy masło i dodajemy czekolady.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Wegański tort bananowo-kokosowy: zdrowy wybór dla miłośników słodkości
Wegański tort bananowo-kokosowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych deserów. Wykorzystanie naturalnych składników takich jak banany i kokos, sprawia, że jest to zdrowa opcja, która jednocześnie zaspokoi nasze podniebienie.
Ciasto czekoladowe z gruszkami: Słodkość, którą warto wypróbować!
Ciasto czekoladowe z gruszkami to pyszna i aromatyczna kombinacja, która zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale także tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw w świecie słodkości. To idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z delikatnymi kawałkami soczystych gruszek sprawia, że to ciasto jest niezwykle apetyczne i zaskakująco zdrowe.
Obłędny sernik kokosowy. Cukiernik zdradził swój sekret
Sernik to jedno z tych ciast, które zawsze kojarzą się z domowym ciepłem i niezapomnianym smakiem. Dziś podzielimy się z Wami tajemnicą obłędnego sernika kokosowego, którego sekret ujawnił nam doświadczony cukiernik. Ten przepis sprawi, że każdy kęs będzie rozkoszą dla podniebienia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl