Canva.com

Chrupiące chipsy z łupin bobu. Przepis zero waste

Sezon na bób sprawia, że zielone fasolki pojawiają się w najróżniejszych przepisach. Niektórzy jedzą bób bez żadnych dodatków, inni dodają go do makaronów i zup, ale większość z nas wyrzuca łupiny. Tymczasem moda na zero waste doprowadziła do znalezienia świetnego sposobu na ich wykorzystanie. Chipsy z łupin bobu to doskonały pomysł na wykorzystanie rzekomych odpadów i zrobienie smacznej przekąski na słono. Poniżej znajduje się przepis na 2-3 porcje.

Składniki:

  • 3 szklanki łupin z bobu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie wrzuć łupiny z bobu do miski.
  2. Dodaj do skórek oliwę z oliwek oraz paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i sól w ilości zależnej od własnych upodobań.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż skórki na blaszce do pieczenie przykrytej papierem do pieczenia.
  4. Blachę z łupinami włóż do piekarnika na jakieś osiem minut. Po tym czasie sprawdź, czy skórki są chrupiące. Jeśli nie, to zostaw je w piekarniku jeszcze na kilka minut.
  5. Chipsy smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przede wszystkim stanowią zdrową przekąskę.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł