seler naciowy w przybliżeniu
zdjęcie ilustrujące/Canva

Zrób chipsy z tego warzywa. Już nigdy nie zjesz tych sklepowych

W zwykłych sklepowych chipsach jest mnóstwo zbędnych i pustych kalorii. Nie mają one w sobie prawie żadnych wartości odżywczych, a oferują jedynie nasycone kwasy tłuszczowe, zatykające żyły i tętnice, a także zero błonnika pokarmowego, niewiele białka i często dodatkowy niepotrzebny cukier. Znacznie lepiej zastąpią je zatem domowe chipsy z selera. A nie będą to wcale chipsy tradycyjnie smażone, a pieczone - bez zbędnego tłuszczu.
Reklama

Jak zrobić zdrowe chipsy z selera?

W pierwszym kroku należy zająć się przygotowaniem warzywnych talarków. Umytego i obranego ze skórki oraz wysuszonego selera trzeba w jakiś sposób pokroić na stosunkowo cienkie plasterki, używając do tego celu albo bardzo ostrego noża (tylko uwaga na palce) albo maszynki kuchennej zakończonej specjalną tarczą przeznaczoną do krojenia warzyw właśnie na talarki. Plasterki można umieścić w miseczce, by wygodniej się je doprawiało. W tym momencie trzeba zalać je średnią ilością oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (mniej więcej osiem pełnych łyżek) i doprawić ulubionymi przyprawami. Do chipsów pasuje na pewno sól, ale też rozmaryn czy nawet słodka mielona papryka. Jeżeli chce się, by były one bardziej pikantne i dzięki temu wpłynęły pozytywnie na przemianę materii, warto dodać do nich chociażby odrobinę chilli lub słodką mieloną paprykę wymienić na tę ostrą.

W jakiej temperaturze piec chipsy z selera?

Chipsy z selera wykłada się na papier do pieczenia ułożony na foremce lub blaszce.

Reklama

Trzeba robić to tak, aby nie dopuścić do zetknięcia się ze sobą warzyw. Jeszcze wcześniej piekarnik można nagrzać do temperatury 180 stopni C, by zaraz po przygotowaniu talarków umieścić je w piekarniku u piec przez ok. 20-30 minut. Jeżeli chipsy są grubsze, zazwyczaj trzeba dać im te pół godziny, w przypadku cieńszych dwadzieścia minut powinno wystarczyć. Nadmiar tłuszczu warto odsączyć na ręczniku papierowym, jeżeli tylko zajdzie taka potrzeba. Pieczone chipsy znakomicie smakują już wyciągnięte od razu z piekarnika, ale jeśli chce się je podać na imprezie, śmiało można wykonać do nich jakiś sos.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama