Canva

Ciasto na andrzejki, którego nie musisz robić! Trik rodem z PRL-u

Warto ułatwiać sobie życie. Chcesz przygotować ciasto na andrzejki, ale nie umiesz, albo nie lubisz piec? Skorzystaj z tego triku! Wszyscy będą się zajadać, a Ty nie narobisz się w kuchni! Same plusy!

Ciasto na andrzejki — nie chce Ci się piec?

Kup... gotowe blaty do tortu. Będą doskonałą bazą dla kremu. Uwaga: krem też może być gotowy, w proszku!

Nie martw się, i tak musisz przygotować krem oraz nasączyć blaty, nie jest to więc kupne ciasto.

Sekret kremu na andrzejkowe ciasto

Zamiast kremu do tortu, użyj kremu do karpatki w proszku. Jest obłędny! To zupełnie inny smak. Ten krem tak naprawdę zapewnia genialny smak ciasta na andrzejki.

Ciasto na andrzejki — potrzebne składniki

  • gotowe blaty do tortu
  • 0,5 szklanki herbaty
  • sok z 1 cytryny
  • krem do karpatki w proszku
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 200 g masła

Przepis na andrzejkowe ciasto

  1. Do garnka wlej pierwszą szklankę mleka, do miski drugą.
  2. Wsyp krem w proszku do miski i mieszaj, aż nie będzie grudek.
  3. Zagotuj mleko w garnku.
  4. Dodaj mleko z proszkiem do tego, które się gotuje, zamieszaj aż nie będzie grudek i wyłącz gaz. Odstaw, żeby masa wystygła.
  5. Kremową masę zmiksuj i dodawaj do niej powoli masło.
  6. Herbatę wymieszaj z sokiem z cytryny.
  7. Powstałym herbacianym płynem nasączaj powoli blaty od tortu.
  8. Każdy nasączony blat smaruj kremem i nakładaj kolejny.

Jak podawać ciasto na andrzejki?

Kiedy przygotujesz ciasto z kremem, możesz je udekorować, czym tylko zechcesz. Sprawdzą się owoce z puszki lub świeże. Dobrym rozwiązaniem są też kolorowe posypki do tortu lub starta czekolada. Ciasto jest dość słodkie, więc najlepiej użyć gorzkiej.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł