Ciasto z mascarpone: IDEALNE! [2 przepisy!]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym jest mascarpone?
Mascarpone to serek pochodzący z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Lombardii. Jest to ser o kremowej konsystencji, lekkim słodkim smaku i bardzo uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Charakteryzuje się on dużą zawartością tłuszczu (około 70-80%), dlatego warto spożywać go z umiarem.
Przepisy na ciasto z mascarpone
Ciasto z mascarpone i truskawkami
- 250 g serka mascarpone
- 250 g truskawek
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki myjemy i osuszamy. Oddzielamy żółtka od białek jajek i ubijamy je z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia do masy z mascarpone i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki truskawek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Ciasto z mascarpone i borówkami
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 400 g sera mascarpone
- 250 g borówek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub przekładamy do woreczka i tłuczemy wałkiem. Masło rozpuszczamy w rondlu. Herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Borówki myjemy i osuszamy. Ser mascarpone, cukier puder i sok z cytryny mieszamy dokładnie ze sobą. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Gotową masę przekładamy na herbatnikowe dno i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Jakie dodatki pasują do ciasta z mascarpone?
Ciasta z mascarpone można wzbogacić o różne dodatki, w zależności od preferencji smakowych. Dobrymi propozycjami są owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, borówki, kiwi czy brzoskwinie.
Można także dodać do masy jogurt grecki, śmietankę kremówkę lub bitą śmietanę. Warto pamiętać, że mascarpone to dość tłusty serek, dlatego dobrze sprawdzą się w nim lekko kwaskowe owoce.