zupa czosnkowa podana w miseczkach
Canva.com

Dodaj do zupy czosnkowej ten jeden składnik. Będzie kremowa i delikatna!

Krem czosnkowy z mozzarellą to idealny pomysł na rozgrzewającą zupę, która postawi na nogi przeziębionych, a ponadto będzie pysznym daniem na chłodniejsze dni. Jest łatwa w przygotowaniu i składa się z powszechnie dostępnych składników. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na kremową zupę czosnkową

  • 20 ząbków czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania zupy czosnkowej

  1. Ziemniaki obierz, pokrój je w kostkę i podsmaż na maśle razem z kminem rzymskim. Powinny się delikatnie przyrumienić.
  2. Obierz czosnek i dodaj ząbki w całości do smażących się ziemniaków. Smaż warzywa razem przez pięć minut.
  3. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a potem gotuj wszystko pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, a całą zupę zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Powinna mieć jednolitą, kremową konsystencję.
  5. Zupę rozlewamy do miseczek i każdą porcję posypujemy startym serem. Idealnie komponuje się z gorącą bagietką z masłem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama