Canva.com
Dodaj do zupy czosnkowej ten jeden składnik. Będzie kremowa i delikatna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Krem czosnkowy z mozzarellą to idealny pomysł na rozgrzewającą zupę, która postawi na nogi przeziębionych, a ponadto będzie pysznym daniem na chłodniejsze dni. Jest łatwa w przygotowaniu i składa się z powszechnie dostępnych składników. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki na kremową zupę czosnkową
- 20 ząbków czosnku
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 liście laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania zupy czosnkowej
- Ziemniaki obierz, pokrój je w kostkę i podsmaż na maśle razem z kminem rzymskim. Powinny się delikatnie przyrumienić.
- Obierz czosnek i dodaj ząbki w całości do smażących się ziemniaków. Smaż warzywa razem przez pięć minut.
- Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a potem gotuj wszystko pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie.
- Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, a całą zupę zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Powinna mieć jednolitą, kremową konsystencję.
- Zupę rozlewamy do miseczek i każdą porcję posypujemy startym serem. Idealnie komponuje się z gorącą bagietką z masłem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Nie lubisz czosnku? Zobacz, co się stanie, gdy będziesz go jadła codziennie
Czosnek jest jednym z najstarszych znanych i najczęściej stosowanych składników kulinarnych. Uznawany jest nie tylko za doskonały dodatek do wielu potraw, ale również za składnik o licznych korzyściach zdrowotnych. Ale co się stanie, jeśli zaczniesz jeść go codziennie?
Włoski pieróg Calzone z mozzarellą i pomidorami - smak jak w tradycyjnej trattorii!
Calzone to tradycyjny włoski pieróg, który wypełnia się różnymi składnikami i piecze w formie półksiężyca lub kieszeni. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "calzoni", co oznacza "spodnie".
Zostało Ci sporo chleba z weekendu? Oto przepis na pyszne grzanki czosnkowe
Idąc z duchem czasów i chcąc postępować zgodnie z kulturą "zero waste", powinniśmy uczyć się wykorzystywać to, co już mamy, czyli zamiast od razu pozbywać się czerstwego pieczywa, spróbować coś z niego wykonać. Dobrym pomysłem będą grzanki czosnkowe, w których przypieczemy lekko twardy już chlebek i pokryjemy go aromatycznym ziołowym masełkiem. Grzanki to świetny dodatek do różnych mięsnych potraw z grilla, ale też i fajne uzupełnienie sałatek oraz przyjemna niezależna przekąska na mały głód.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl