Trzy sprawdzone triki na idealny omlet. O dwóch ostatnich wszyscy zapominają
Do przeczytania w ok. 2 min.
Triki na idealny omlet
To niby oczywiste, ale nie każdy o tym pamięta.
- Nie ubijaj całych jajek.
- Jajka muszą mieć odpowiednią temperaturę.
- Musisz zwrócić uwagę na czas.
Co robić, żeby omlet był puszysty?
Oczywiście musisz oddzielić białka od żółtek. Żółtka po prostu roztrzep widelcem, a białka koniecznie ubij na sztywną pianę.
Ważna jest temperatura
Musisz pamiętać o tym, żeby wyjąć jajka wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne. Jeśli planujesz dodać do omletu mleko, ono również nie może być zbyt chłodne.
Konieczna jest też dobrze rozgrzana patelnia.
Co zrobić, żeby omlet nie był za suchy?
Tu liczy się przede wszystkim czas. Nie możesz czekać, aż jajka całkowicie się zetną, kiedy zobaczysz, że dopiero zaczynają się ścinać, już musisz działać i najpierw złożyć omlet, a potem przewrócić go na drugą stronę. Po chwili danie powinno być już na talerzu.
Podstawowy przepis na omlet
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- odrobina soli
- masło klarowane
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym.
- Żółtka połącz z mlekiem i roztrzep widelcem.
- Dodaj sól do białek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Bardzo delikatnie połącz białka z żółtkami.
- Wylej masę na patelnię. Złóż, kiedy zacznie się ścinać.
- Przewróć na drugą stronę.
- Smaż krótką chwilę.
- Podawaj.
Co można dodać do omletu?
Żółtka da się połączyć z cukrem lub przyprawami, to dobra opcja, jeśli chcesz podkręcić smak.
Jeśli chcesz, tak naprawdę możesz dodać wszystko do omletu. Warzywa, ser, szynkę...
Po usmażeniu spokojnie możesz udekorować go owocami czy cukrem pudrem.