Canva.com

Crumble z owocami. Tak od lat robiła je nasza babcia "pod kruszonką"

Ależ to jest dobre. Owoce pod kruszonką kojarzą nam się z ciepłem babcinego domu, zapalonym kominkiem i gorącym kakao w kubeczku. Sprawdź prosty przepis na crumble z owocami!

Przepisy nie zawsze muszą być super zdrowe. Czasami warto przygotować coś tylko po to, by było smacznie i zarazem przyjemnie. Owoce pod kruszonką są przykładem typowo tradycyjnego polskiego deseru, który wprowadza człowieka w błogą atmosferę i zapewnia mu niesamowity komfort. Kojarzą się właśnie z ciepłem domowego ogniska, wypoczynkiem z bliskimi i życiem bez żadnych zmartwień. A przygotowuje się je w bardzo prosty sposób i to z niemalże dowolnych składników, albowiem owoce zastosowane w przepisie można wymieniać na niemalże dowolne produkty.

Jak przygotować crumble ze śliwkami?

Canva.com

Akurat w tym przeżycie oryginalnie zostaną użyte śliwki, które w domowych przetworach i wypiekach sprawdzają się wprost idealnie, zwłaszcza te dojrzałe i nieco bardziej miękkie, które mają w sobie więcej cukru i dzięki temu więcej słodyczy. Cały kilogram fioletowych owoców należy dokładnie oczyścić i wytrzeć do sucha. Ze śliwek powinno się wyciągnąć pestki (można użyć do tego celu specjalnej maszynki), a następnie rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym, w taki sposób, by ciasno do siebie przylegały i by pozostawić między nimi jak najmniejszą ilość wolnych szpar.

Przepis na owoce pod kruszonką nie istniałby bez chrupiącego wierzchu, który przygotowuje się z całej szklanki zwykłej mąk pszennej, połowy kostki masła (musi być zimne, najlepiej z lodówki) oraz połowy szklanki cukru (najlepszy będzie ten drobny). Składniki trzeba umieścić w dużej misce i zagnieść je na lekko chropowatą kruszonkę. Taką masę można już przełożyć na przygotowane wcześniej śliwki. Deser powinien piec się w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez około czterdzieści pięć minut (czas można wydłużyć, jeżeli masa nadal będzie surowa).

Oczywiście ten przepis na owoce pod kruszonką to tylko pewna baza, którą można dostosowywać pod siebie, zmieniając w niej poszczególne składniki. Nietrudno zrobić to tak, by np. deser miał mniej kalorii. W tym celu zwykły cukier wystarczy zastąpić jakimś zdrowszym słodzikiem oraz zastosować mniejszą ilość masła.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł