Czarna sól Kala Namak - czym się różni od znanej nam białej soli?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kala Namak - czyli czarna sól
Tę specyficzną wulkaniczną sól wydobywa się głównie na wyspie Molokai należącej do Archipelagu Hawajskiego, ale także na Cyprze, w Indiach, Bangladeszu oraz w Pakistanie.
Pozyskuje się ją ze słonych jezior lub z naturalnego minerału o nazwie halit. Na wspomnianej wyspie hawajskiej tubylcy przelewają solankową wodę do wulkanicznych mis, w których praży się na słońcu. Po odparowaniu powstaje sól.
Drugim sposobem jej wytwarzania jest wypalanie w piecu z korą i z owocami amli oraz z popiołem z rośliny o nazwie khar.
Właściwości czarnej soli
Kolor tej soli nie jest idealnie czarny - bardziej jest to połączenie ciemnej szarości z różem. Kala Namak swój odcień zawdzięcza zawartości aktywnego węgla drzewnego. Oprócz niego sól zawiera także wapń, potas, magnez, żelazo oraz siarkę, która nadaje jej specyficzny zapach. A oto, w czym może pomóc Namak:
- działa antybakteryjnie
- zwalcza wolne rodniki
- wspomaga układ kostny oraz oddechowy
- detoksykuje
- wspiera funkcjonowanie całego układu pokarmowego
- redukuje wzdęcia oraz zaparcia
- zwalcza zgagę i refluks
- niweluje skurcze mięśni
- wspomaga redukcję stresu
Do czego można wykorzystać sól Kala Namak?
Ze względu na swój specyficzny jajeczny posmak, często stosowana jest w kuchni wegańskiej, na przykład do tofucznicy lub bardzo smacznego majonezu bez jajek.
Ale nie tylko osoby redukujące spożycie produktów odzwierzęcych będą zadowolone z tej przyprawy. Kala Namak świetnie sprawdzi się jako dodatek do marynowania ryb, do konserwowania żywności. Oczywiście czarna sól jest niezbędną przyprawą w wielu orientalnych potrawach. Wypróbuj ją jako zamiennik białej soli w jakimkolwiek Twoim popisowym daniu. Efekt z pewnością Cię zaskoczy.
Warto wiedzieć - dzięki bogatej zawartości minerałów jest wręcz idealna do stosowania w pielęgnacyjnej kąpieli. Zanurz wtedy w wodzie również i włosy!