Kotlet z piersi kurczaka z frytkami.
Canva

Kruche i soczyste kotlety z piersi kurczaka. Sprawdź ich sekret!

W lodówce czeka filet z kurczaka i nie masz pomysłu co niego zrobić? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Mięso w tej wersji ma wyjątkowo delikatny smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Podczas przygotowania, musisz pamiętać tylko i jednym, ważnym szczególe, który wpływa na całe danie. Wystarczy tylko...
Reklama

Filet z kurczaka

Pierś z kurczaka to wyjątkowe mięso, niby takie zwykłe, codzienne, a daje nieograniczone możliwości przygotowania. Można z niego przyrządzać różne dania. Trzeba tylko pamiętać o jednym — ten typ mięsa, przygotowany w niewłaściwy sposób stanie się suchy, gumowaty, twardy.

Co zrobić, żeby tego uniknąć? Wystarczy namoczyć filet z kurczaka przed przygotowaniem w... mleku! To sprawdzony sposób naszych babć. Odpowiednie przygotowanie mięsa sprawi, że będzie wyjątkowo smaczne.

Co więcej, moczenie w mleku można z powodzeniem stosować też przy innych przepisach, na przykład na kurczaka w sosie.

Surowy filet z kurczaka.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z piersi kurczaka

  • filet z kurczaka
  • mleko
  • 0,5 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta

Cebulę można ewentualnie pominąć, jednak mleko jest niezbędne.

Dokładny przepis na kotlety z piersi kurczaka

Filet umyj. Usuń z nich ewentualne chrząstki czy błony za pomocą ostrego noża. Podziel mięso z kurczaka na 4 części i każdą rozbij tłuczkiem. Mięso możesz przykrywać folią spożywczą w trakcie rozbijania — dzięki temu nic nie będzie pryskać w kuchni.

Cebulę pokrój w cienkie plastry. Rozbite mięso poobkładaj w głębokim naczyniu cebulą i zalej w całości mlekiem. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Reklama

Po tym czasie odsącz filety z mleka i oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie obtocz je w mące, później w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Rozgrzej dobrze patelnię, nalej na nią olej i poczekaj, aż też się rozgrzeje. Skręć nieco ogień. Włóż mięso na patelnię i smaż dokładnie z obu stron.

Kotlet z fileta z kurczaka.
Canva

Z czym podawać takie kotlety?

Najlepsze będą z gotowanymi ziemniakami, pure lub frytkami. Do tego powinna być jakaś surówka: z kapusty, marchewki bądź buraczków. Sprawdzi się też marchewka z groszkiem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama