Kruche i soczyste kotlety z piersi kurczaka. Sprawdź ich sekret!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Filet z kurczaka
Pierś z kurczaka to wyjątkowe mięso, niby takie zwykłe, codzienne, a daje nieograniczone możliwości przygotowania. Można z niego przyrządzać różne dania. Trzeba tylko pamiętać o jednym — ten typ mięsa, przygotowany w niewłaściwy sposób stanie się suchy, gumowaty, twardy.
Co zrobić, żeby tego uniknąć? Wystarczy namoczyć filet z kurczaka przed przygotowaniem w... mleku! To sprawdzony sposób naszych babć. Odpowiednie przygotowanie mięsa sprawi, że będzie wyjątkowo smaczne.
Co więcej, moczenie w mleku można z powodzeniem stosować też przy innych przepisach, na przykład na kurczaka w sosie.
Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z piersi kurczaka
- filet z kurczaka
- mleko
- 0,5 cebuli
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- mąka
- jajko
- bułka tarta
Cebulę można ewentualnie pominąć, jednak mleko jest niezbędne.
Dokładny przepis na kotlety z piersi kurczaka
Filet umyj. Usuń z nich ewentualne chrząstki czy błony za pomocą ostrego noża. Podziel mięso z kurczaka na 4 części i każdą rozbij tłuczkiem. Mięso możesz przykrywać folią spożywczą w trakcie rozbijania — dzięki temu nic nie będzie pryskać w kuchni.
Cebulę pokrój w cienkie plastry. Rozbite mięso poobkładaj w głębokim naczyniu cebulą i zalej w całości mlekiem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie odsącz filety z mleka i oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie obtocz je w mące, później w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Rozgrzej dobrze patelnię, nalej na nią olej i poczekaj, aż też się rozgrzeje. Skręć nieco ogień. Włóż mięso na patelnię i smaż dokładnie z obu stron.
Z czym podawać takie kotlety?
Najlepsze będą z gotowanymi ziemniakami, pure lub frytkami. Do tego powinna być jakaś surówka: z kapusty, marchewki bądź buraczków. Sprawdzi się też marchewka z groszkiem.